BIRAČKA GODINA

Na izbore za Europarlament izlazimo do polovine lipnja

14.02.2013 u 18:11

Bionic
Reading

Uz lokalne izbore, najavljene za treću nedjelju svibnja, hrvatski građani će još jednom ovog proljeća pred biračke kutije, jer se najkasnije do polovice lipnja moraju održati izbori zastupnika u Europski parlament. Hrvatska Vlada usvojila je, tim povodom, izmjene zakonskog akta o izboru europarlamentaraca

Ministar uprave Arsen Bauk podsjetio je kolege ministre kako se izbori moraju održati prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, pa je nužno iskoristiti priliku precizirati određene stvari u izbornom postupku. U tom je smislu predložio isti sastav izbornih povjerenstava za nekoliko jedinica lokalne samouprave.

Zbog kratkog vremena u kojem se izbori moraju održati, nagovijestio je i kako će se morati uvesti rok kraći od 60 dana od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

'Važno je utvrditi i kriterije za važeće listiće, jer će po prvi puta građani moći birati i liste, ali i pojedince na listi, pa tu može doći do grešaka zbog nepoznavanja sustava. Radimo sve da bismo svima jednako omogućili ravnopravnost na izborima, a po iskustvima koje imaju druge države', najavio je premijer Zoran Milanović

Osvrnuo se i na polemike o datumu izbora, odgovorivši na kritike koje stižu iz redova oporbe koja je Milanovićev kabinet podsjetila i kako su oni od njih tražili datum parlamentarnih izbora najmanje pola godine prije njihovog održavanja.

'Čujem prigovore iz opozicije da smo ih obavijestili u posljednji tren, ali izbori ni ne mogu biti nakon 15. lipnja. Prigovaraju nam i da smo mi od njih tražili pola godine da se zna datum izbora. Ne možemo imati izbore u listopadu, nego u travnju, svibnju ili posljednji tren u lipnju. Neka oporba kaže što žele i odluče što smatraju dovoljnim za pripremu, odaziv, eventualni uspjeh', poručio je Milanović.

Konstatirao je kako Hrvatska do prvog srpnja mora imati 12 izabranih zastupnika u Europskom parlamentu, pa je pozvao HDZ-u i sve druge stranke da kažu 'što im je najbolje, jer je još malo vremena'.

'Htjeli smo izbjeći izbore, no moramo ih održati. Predlagali smo da promatrači nastave mandat do redovnih izbora u proljeće 2014. godine, jer imamo i lokalne izbore u svibnju, no odluku moramo donijeti, a vremena nemamo', zaključio je premijer Milanović.