U IME OBITELJI:

'Na glasačkim listama pronađena imena preminulih osoba'

11.09.2016 u 21:11

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji u nedjelju je zaprimila dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača kojih su prilikom otvaranja birališta imali problema s ostvarivanjem prava promatranja jer općinska odnosno gradska izborna povjerenstva nekima od njih nisu podijelila iskaznice sukladno nalogu Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

'Na nekoliko biračkih mjesta VII. izborne jedinice promatrači nisu mogli dobiti na uvid broj zaprimljenih listića te u toj izbornoj jedinici jedno biračko mjesto nije bilo otvoreno u 7 sati. Također, na nekim biračkim mjestima na glasačkim listama VII. izborne jedinice pronađena su imena preminulih osoba. Dva biračka mjesta nisu bila dobro označena u II. izbornoj jedinici, no birački odbor je odmah reagirao i označio biračko mjesto', navodi u priopćenju udruga U ime obitelji.

Na biračkom mjestu u Zagrebu u I. izbornoj jedinici na biračkoj kutiji bila je nalijepljena oznaka za XII. izbornu jedinicu, što je zbunjivalo birače. Taj je problem uklonjen na intervenciju promatrača U ime obitelji kod toga biračkog odbora.

Napominju i da u subotu u Stuttgartu na biračkom mjestu br. 14. promatraču nije dan ukupan broj zaprimljenih glasačkih listića, kao ni podaci o izlaznosti.

Inače, udruga U ime obitelji DIP-u je prijavila 347 promatrača koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Gradu Zagrebu, a građane pozivaju i da im javljaju svoje primjedbe na broj 01 7999 730. Sve pozivaju da pomognu susjedima, rođacima i svima koji bi željeli glasati, a ne mogu doći do birališta da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način da ostvare to svoje pravo.