Hrvatsko novinarsko društvo

Na djelu je neviđeni progon novinara i medija, odgovornost leži na Plenkovićevoj Vladi

27.02.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ocijenio je u srijedu da se u Hrvatskoj događa 'neviđeni progon novinara i medija', pri čemu za šutnju i nečinjenje odgovornom smatra Vladu Andreja Plenkovića, te je najavio da će na novinarskom prosvjedu najavljenom za subotu, 2. ožujka, pokušati uručiti Vladi osam zahtjeva protiv cenzure

Stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima je katastrofalno, a HND već godinama ne može ostvariti dijalog s Plenkovićevom Vladom. 'Za događaje u hrvatskim medijima više se zanimaju inozemne institucije i pojedina veleposlanstva nego Vlada koja u ovom mandatu niti jednom nije izrazila spremnost naći se s delegacijom HND-a, unatoč mnogim pozivima', rekao je Zovko na konferenciji za novinare.

Vlada širi fake news i bori se protiv samih tih vijesti

Prosvjedom pod nazivom 'Oteli ste medije, novinarstvo ne damo' HND želi upozoriti na činjenicu da je u srcu Europe, zemlji članici EU-a, na djelu uništavanje novinarske profesije, koja je na samrti, a ljudi koji su trenutno na vlasti to šutke gledaju, dodao je.

Zovko je ocijenio ponašanje 'premijera koji šuti' neracionalnim, naročito jer idućeg tjedna u Hrvatsku dolazi međunarodna misija koja će ispitati stanje medija i novinarskih sloboda u Hrvatskoj, i to po treći put u kratkom razdoblju.

'Ovo je zemlja u kojoj se Vlada koja širi fake news bori protiv samih tih vijesti. Dugo godina mnoge političke opcije zatiru novinarstvo, no u zadnje dvije godine situacija je eruptirala', kazao je dodavši kako oni koji su krenuli u rat s tužbama, gaženjem novinarske profesije i napadima na HND ipak nisu računali da će ta priča postati top tema i da će trajati mjesecima.

Najavio je da će se borba za novinarska prava i medijske slobode nastaviti i nakon prosvjeda 2. ožujka jer će izvješća o tome biti poslana na više od 500 adresa međunarodnih partnera HND-a.

Zovko, ujedno novinar i urednik HTV-a, osvrnuo se na priopćenje HRT-a od srijede u kojem se tvrdi da 'javna radiotelevizija ne tuži svoje novinare', pokazavši četiri tužbe HRT-a protiv HND-a, te osobno njega i predsjednice Ogranka HND-a na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

'Možda su se gospoda s HRT-a zabunila, možda smo mi sami sebe tužili. Kada već marljivo objavljuju takve podatke, šteta bi bilo da nas uskrate za informaciju koliko će građani i pretplatnike pristojbe koštati odvjetnički uredi', kaže Zovko.

Što se tiče 36 tužbi HRT-a protiv medija, zaposlenika i HND-a mogu reći - bezuvjetno povucite tužbe, oko toga pregovora nema. Mi se nikada nećemo ispričati za ono što smo rekli, jer je to istina, rekao je Zovko.

Osam zahtjeva protiv cenzure

Članica izvršnog odbora HND-a Sanja Despot predstavila je osam zahtjeva protiv cenzure koje će pokušati uručiti vlastima. Među njima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zakonska zaštita novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, razrješenje vodstva javne televizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

Osim toga, zahtijeva se osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić je istaknuo kako je predstojeći novinarski prosvjed trebao biti organiziran ranije ocijenivši sadašnju situaciju medijskih i novinarskih sloboda alarmantnom.

'Do kada ćete nas kažnjavati samo zato što govorimo istinu', zapitao je Filić upozorivši na učestale tužbe protiv novinara i medija.

Na konferenciji je o svojim iskustvima i pritiscima lokalnih moćnika govorila novinarka Zadarskog lista Suzana Bandić, a predstavljena je i najnovija prijeteća poruka novinarima i urednicima TV Istre, zbog koje je Zovko zatražio brzu i učinkovitu akciju policije i hrvatskog pravosuđa.

Novinarski prosvjed 'Oteli ste medije, novinarstvo ne damo' počet će u subotu nešto iza podneva ispred Novinarskog doma, preselit će se pred Ministarstvo kulture i završiti pred Vladom na Markovu trgu. Organizatori pozivaju sve građane kojima je stalo do slobodnih medija.