VARLJIVO PROLJEĆE

Na Biokovu 10 centimetara snijega

26.05.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Hladno vrijeme praćeno kišom i niskom temperaturom zraka donijelo je noćas snijeg na Biokovo gdje je, prema informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a Josipa Samca, na najvišem vrhu Svetom Juri palo desetak centimetara snijega

Temperatura pred zoru bila je 3 stupnja ispod nule, a u osam sati izmjereno je bilo minus 2 Celzijeva stupnja. Tako hladno vrijeme sa snijegom i niskom temperaturom zabilježeno je 2008. Godine, a dosta dugo prije toga nije bilo snijega na Biokovu potkraj svibnja, dodao je Samac.

Zbog snijega i leda na cesti nastalog uslijed ledene kiše koja je padala pred zoru, kao i zbog sigurnosnih razloga, biokovska prometnica je od jutros zatvorena. Na Biokovo će se propuštati samo vozila sa zimskom opremom, kazao je voditelj Parka prirode Biokovo Nenad Bekavac.

Unatoč hladnoći bit će održana današnja šesta Međunarodna utrka od Makarske do biokovskog vrha Vošac na nadmorskoj visini od 1442 metra. Staza je duga 8,6 kilometara, uska s 1521 metar uspona što je čini jednom od najtežih u Europi.