MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Na Bajram spaljena džamija u Hercegovini

08.12.2008 u 12:59

Bionic
Reading

Džamija u povratničkom naselju Fazlagića kuli kod Gacka u istočnoj Hercegovini zapaljena je u noći između nedjelje i ponedjeljka, uoči proslave najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama, potvrdili su predstavnici Islamske zajednice BiH i lokalne policije

SARAJEVO - "Od džamije je ostalo samo zgarište", izjavio je Husein Hodžić, glavni imam Islamske zajednice u Trebinju kojoj pripada i područje općine Gacko.

Hodžić je rekao da su ostatke potpuno spaljene džamije otkrili vjernici koji su u ponedjeljak ujutro stigli do nje kako bi obavili bajramsku molitvu.

Imam Hodžić drži kako nema nikakve dvojbe da je džamija namjerno zapaljena jer u njoj nije bilo nikakve električne naprave koja bi mogla izazvati požar.

Izjavio je da očekuje da policija Republike Srpske provede žurnu i ozbiljnu istragu i otkrije počinitelje.

Podsjetio je kako je ovo već drugi put da je na sličan način na tom području uništen jedan muslimanski vjerski objekt.

Policija i predstavnici tužiteljstva iz Trebinja obavili su očevid no nisu iznijeli nikakve potankosti niti naznačili postoje li dokazi koji bi mogli dovesti do počinitelja.

Fazlagića kula je prigradsko naselje u kojemu žive pretežito Bošnjaci.

Na samom početku rata svi su protjerani iz svojih domova a tek manji broj do sada se vratio.

Na izgred u Fazlagića kuli oštro je reagirala Stranka demokratske akcije (SDA).

"Ovo je tek jedan u nizu napada na Bošnjake-povratnike, ne samo u Gackom nego i u drugim mjestima", stoji u priopćenju središnjice SDA uz poruku kako mora biti jasno da je prošlo vrijeme u kojemu nije bilo kazne za one koji protjeruju Bošnjake i ruše ili pale njihovu imovinu ili džamije.