usporedni vikend

Na autocestama za vikend više vozila, na Istarskom ipsilonu manje

08.07.2019 u 20:07

Bionic
Reading

Na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) proteklog je vikenda bilo nešto malo više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, dok ih manje bilo na Istarskom ipsilonu, kojim upravlja Bina-Istra, doznaje se iz tih tvrtki

Proteklog vikenda, od 5. do 7. srpnja, na autocestama HAC-a i ARZ-a je ukupno prometovalo gotovo 734,3 tisuće vozila, što je oko 10 tisuća ili 1,3 posto više nego u isti vikend prošlog ljeta, podatci su HAC-a.

Porast prometa vozila proteklog vikenda na tim autocestama nije pratio i porast naplaćene cestarine s obzirom da je taj prihod bio manji 1,5 posto i iznosio je 39,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

Iz HAC-a iznose i tjedni promet na autocestama u svojoj i nadležnosti ARZ-a - od 1. do 7. srpnja zabilježili su ukupno nešto malo više od 1,5 milijuna vozila ili 3 posto više nego u usporedivom tjednu prošle godine, dok je naplaćenih 82,2 milijuna kuna (bez PDV-a) od cestarine porast za 1 posto.

Po Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke-koncesionara Bina-Istre, proteklog je vikenda prometovalo ukupno nešto malo više od 141 tisuće vozila, što je 1,1 posto manje nego u istom lanjskom vikendu.

Takvo smanjenje prometa, iz te tvrtke objašnjavaju "nestabilnim vremenom tijekom vikenda".