DUBOK 3 KM

Na Antarktici otkriven najdublji kanjon svijeta

15.01.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Tim britanskih stručnjaka otkrio je ispod leda Antarktike kanjon koji je slične dužine i širine, ali je gotovo dvostruko dublji od Grand Canyona u SAD-u

U trogodišnjem istraživanju na Zapadnoj Antarktici znanstvenici su pomoću satelitskih snimaka u kombinaciji s radarskim koje prodiru kroz led, a snimljene su iz zrakoplova i vozila za snijeg, napravili detaljnu kartu terena. Rezultati su pokazali da se pod debelim vječnim ledom krije kanjon dug oko 300 km čija dubina mjestimično prelazi tri kilometra, a širina 25 km. Njegovo se dno nalazi na više od 2.000 metara ispod razine mora.

Planinski lanac i dolinu izdubilo je prije više milijuna godina ledeno polje slično onima kakva danas postoje na Antarktičkom poluotoku, u arktičkoj Kanadi te na Aljaski. Ledena polja su površine pokrivene ledom veće od alpskih glečera, ali manje od 50.000 km2.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Geological Society of America Bulletin

'Meni ovo pokazuje koliko još uvijek malo znamo o našem planetu. Otkrivanje i istraživanje skrivenih, dosad nepoznatih krajobraza još je uvijek moguće i nevjerojatno je uzbudljivo', rekao je voditelj istraživanja, dr. Neil Ross s Newcastle Universityja.

Objasnio je da su prikupili snimke nastale radarom s oba kraja skrivene doline. Međutim nisu imali informacije koje bi im rasvijetlile što se nalazi između. Za to su im trebale satelitske snimke jer je dolina, mada je prekrivena ledom, toliko velika da se dobro može vidjeti iz svemira.

Za usporedbu, Grand Canyon u SAD-u je dug 446 km, a širok oko 29 km, no njegova dubina ne prelazi 1.600 metara. Dakle novootkriveni antarktički kanjon gotovo je dvostruko dublji.

Znanstvenici su u kolovozu prošle godine pod ledom Grenlanda otkrili još jedan golemi kanjon dug oko 800 km, mjestimice dubok 800 metara, a širok 10 km.