ODGOVOR NA DEZINFORMACIJE

MZOS: Besplatni udžbenici djeci pirotehničara invalida

11.04.2014 u 17:43

Bionic
Reading

Reagirajući na današnje priopćenje Organizacije branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije u kojem se tvrdi kako 'ministar Željko Jovanović pokušava stigmatizirati djecu hrvatskih branitelja, otvaranjem javne rasprave o ostvarivanju prava na besplatne udžbenike', Ministarstvo znanosti poručilo je da je riječ o tendencioznom priopćenju koje dezinformira javnost

Podsjetimo, Organizacija branitelja HSS-a iz Osječko-baranjske županije navela je da je pravi cilj javne rasprave 'nastavak daljnjeg obračuna Kukuriku Vlade s hrvatskim braniteljima, odnosno s djecom hrvatskih branitelja'.

Ministarstvo znanosti podsjeća da je donošenjem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, to ministarstvo preuzelo nadležnost reguliranja pitanja vezanih uz uvjete, postupak i način ostvarivanja prava na besplatne udžbenike za tu kategoriju građana.

Ostvarivanje prava na besplatne udžbenike pritom se rješava novim Pravilnikom, koji su zajednički pripremili Ministarstvo branitelja i Ministarstvo znanosti, čija je zakonska obveza pokrenuti javnu raspravu o Nacrtu Pravilnika.

'To je poznato i Organizaciji branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije koja je svojim krajnje tendencioznim priopćenjem dezinformirala javnost, a sve s namjerom difamiranja napora koje čine ministar Željko Jovanović i njegovi suradnici kako bi svi učenici i studenti, čiji su roditelji položili svoj život na oltar domovine, ostvarili svoje zakonsko pravo na besplatne udžbenike na što jednostavniji način. U tu je svrhu i pripremljen novi Pravilnik', priopćilo je Ministarstvo znanosti.

Ujedno, izvijestilo je da će od školske godine 2014./2015. pravo na besplatne udžbenike, uz djecu poginulih pirotehničara, ostvariti i djeca pirotehničara invalida I. i II. skupine (pirotehničari invalidi sa 100-postotnim oštećenjem organizma).

'Očekujemo da će na uvrede i zlonamjerne tvrdnje organizacije branitelja HSS-a Osječko-baranjske županije reagirati i obitelji poginulih branitelja te ostale braniteljske udruge. Naime, i s jednima i drugima Služba za kurikulum, udžbenike i standard - Uprave za potporu sustavu i programe Europske unije, u čijoj je nadležnosti operativno provođenje osiguranja besplatnih udžbenika, u svakodnevnom je kontaktu, a sve u cilju unaprjeđivanja dosadašnjeg modela osiguranja besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji', zaključilo je Ministarstvo.