OPASAN VIRUS PRIJETI

MUP upozorava: Ne nasjedajte na ovakve mailove!

22.01.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su da su im građani unazad nekoliko dana, ponovno počeli prijavljivati da tijekom pretraživanja interneta zaprimaju obavijest s logotipom MUP-a i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, a koja će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna

Iz MUP-a poručuju da ne provode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se radi o trojan virusu tzv. 'GVU Trojan'.

Riječ je o virusu koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka, registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje.

U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Sličan primjer virusa pojavio se u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji, a za uklanjanje virusa mogu pomoći sljedeće upute:

- pokrenuti računalo u Safe modu;
- držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama 'Safe mode with Networking' te pritisnuti ENTER;
- logirati se na računalo;
- pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala;
- po završetku ponovno pokrenuti računalo