UZBUNA U BOLNICI

MUP o slučaju iz Klaićeve: Okončat ćemo izvide kad osoba ozdravi

13.03.2020 u 09:45

Bionic
Reading

Zbog slučaja iz Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, gdje je u srijedu ujutro roditelj zaražen koronavirusom doveo dijete na vađenje krvi, MUP je u kontaktu s epidemiolozima. Osobi koja je neodgovorno napustila samoizolaciju treba moći dokazati da je svjesno, dok se brinuo za zdravlje svoga djeteta, doveo u ugrozu živote osoba s kojima se susreo u bolnici

S obzirom na to da je riječ o zaraženoj osobi, policija će okončati izvide nakon njegova ozdravljenja, piše Jutarnji list.

Inače, ne postoji konkretna lista osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a njih je dosad oko 5000. Provjeru kršenja mjere samoizolacije, zbog malog broja epidemiologa koji su danonoćno angažirani od pojave korone, za sad je čini se, još uvijek nemoguće provoditi, a policiju imaju ovlasti o kršiteljima izvijestiti epidemiolozi te direktno protiv njih policiji podnijeti odgovarajuće prijave s obzirom na dokaze kojima možebitno raspolažu.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj potvrdio je u četvrtak Hini da je u toj bolnici jučer boravio muškarac zaražen koronavirusom, zbog čega se u Dječjoj bolnici provode izvidi, a razmatraju se mjere samoizolacije djelatnika bolnice i pacijenata koji su s bili u kontaktu sa zaraženim.

Zaraženi muškarac jučer je u Dječju bolnicu u Zagrebu doveo dijete na dijagnostičku pretragu. U tom trenutku muškarac nije znao da je zaražen, no bio je pod mjerom samoizolacije zbog kontakta s kolegom, kojemu je dokazana zaraza koronavirusom, izjavio je Hini ravnatelj bolnice dr. Goran Roić.

U međuvremenu muškarcu je potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus, no bilo je prekasno jer je već ostvaro kontakte s bolničkim osobljem i pacijentima u Klaićevoj.

  • +5
Upute za koronavirus u zadarskoj bolnici Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Dječja bolnica u Klaićevoj sada u suradnji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i epidemiološkom službom provodi sve potrebne preventivne mjere te razmatra daljnje postupanje, uključujući samoizolaciju djelatnika bolnice i pacijenata koji su bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem.

Provode se izvidi i dodatne mjere dezinfekcije bolničkog prostora, kaže ravnatelj bolnice dr. Roić.

Nacionalni krizni stožer u više je navrata apelirao na građane da ne krše samoizolaciju jer inače njihovi napori nemaju smisla i virus će se proširiti populacijom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ranije danas je na konferenciji za novinare rekao da se za izlazak iz kućne izolacije može i kazneno odgovarati. "Važnost samoizolacije je strahovito velika jer osoba može biti širitelj zaraze, a da to ne zna", kazao je Capak.