samo u hitnim slučajevima

MUP ima poruku za građane: Na šalterima rješavajte samo neodgodive upravne poslove, istekli dokumenti i dalje vam vrijede

10.11.2020 u 16:24

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pozvalo je u utorak građane da zbog smanjenja rizika od zaraze koronavirusom samo u slučaju neodgodive potrebe za žurnim rješavanjem nekih od upravnih poslova dolaze na šaltere policijskih uprava i postaja.

Podsjećaju da je važenje osobnih iskaznica, putovnica i vozačkih dozvola te oružnih listova kojima je rok istekao nakon što je 11. ožujka proglašena epidemija koronavirusa produženo za cijelo vrijeme trajanja epidemije, a najviše 30 dana nakon proglašenja kraja epidemije.

Također, pojedine radnje koje su građani dužni učiniti u određenom roku vezano za vozila, poput odjave vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti ili obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, a čiji krajnji rok poduzimanja je bio počevši od 11. ožujka mogu poduzeti najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije

Isto se odnosi i na podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja.

MUP podsjeća također na mogućnost predaje pojedinih zahtjeva upravnim poslovima putem e-Usluga koje uključuju predaju zahtjeva za putovnicu, vozačku dozvolu, prijavu boravišta, davanja suglasnosti u određenim upravnim postupcima, poput suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta, suglasnost roditelja za izradu osobne iskaznice ili putovnice djeteta.

U cilju smanjenja rizika od zaraze i širenja epidemije, pojedine policijske uprave promijenile su način rada zaprimanja stranaka na način da je potrebna najava i dogovaranje termina dolaska telefonom ili elektroničkom poštom ili je promijenjeno radno vrijeme upravnih poslova, podsjeća MUP koji je na svojim internetskim stranicama objavio informacije o načinu rada upravnih poslova svih policijskih uprava.