noviteti

MUP ima nove stranice; postanite građani detektivi ili stisnite crveni gumb

06.03.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova od srijede ima nove internetske stranice koje sadrže više informacija za građane i institucije od dosadašnjih pa, uz ostalo, građani na njima mogu ponešto naučiti o samozaštitnom ponašanju, a novost je i kategorija građani detektivi

Nova MUP-ova internetska stranica je u koordinaciji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva preselila na gov.hr platformu, prateći izgled ostalih stranica koje se na njoj nalaze, ali je zadržala svoje prepoznatljive plave boje.

MUP-ova internetska stranica sastoji se od 26 zasebnih stranica, uključujući MUP (mup.gov.hr), Ravnateljstvo policije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, te stranice svake policijske postaje.

Na stranici je novost e-knjižnica u kojoj se mogu pronaći 'online' izdanja časopisa 'Policija i sigurnost', glasila 'Mir, ugled, povjerenje', godišnjaci policije te publikacija i brošura, dok su na stranicama Ravnateljstva policije noviteti rubrike poput povijesti hrvatske policije, međunarodna policijska suradnja koja pruža informacije o sigurnoj turističkoj sezoni i mirovnim misijama.

Rubrika 'Prevencija' o samozaštitnom ponašanju građana

U novoj rubrici 'Prevencija' građani mogu naučiti nešto više o samozaštitnom ponašanju, proučiti brošure policije, upoznati se s policijskim projektima ili pregledati video materijale.

Novost je i kategorija 'Građani detektivi', gdje se nalaze poveznice na kojima zainteresirani korisnici mogu preuzeti aplikaciju za e-dojave sumnjivih događaja 'MUP Sigurnost i povjerenje', pregledati lica osoba za kojima tragamo, nestale i otuđene umjetnine, krivotvorine te pronađene umjetnine.

Policija u Zapruđu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Svi ti sadržaji mogu se pronaći upisivanjem u tražilicu, priopćio je MUP, podsjećajući svoje korisnike da i na novodizajniranim stranicama, u informacijama za građane, te na stranicama MUP-a i stranicama Ravnateljstva policije mogu pronaći savjete za različite životne situacije, posebice u području prijevara i računalne sigurnosti, nasilja općenito te sigurnosti djece na internetu.

Upute kako pohvaliti i kritizirati rad policije

Građani i dalje u nekoliko koraka mogu doći do odgovora na pitanja iz područja prometa, osobnih isprava, prebivališta i boravišta, oružja, državljanstva, te dobiti upute na koji način mogu uputiti pohvalu, ali i pritužbu na rad MUP-ovih djelatnika.

U aplikaciji  za online prijavu zlostavljanja djece dostupne su informacije o opasnostima koje vrebaju, te savjeti za zaštitu kad je riječ o djeci i roditeljima, ali i maloljetničkoj delinkvenciji, kriminalitetu na štetu djece i obiteljskom nasilju.