UROTA PO HDSSB-U

MUP: Fehiru smo morali dati stan na korištenje

16.10.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Krunoslav Fehir, svjedok u postupku protiv Branimira Glavaša osuđenog na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Osijeku 1991. godine, stan u Poreču dobio je kao zaposlenik MUP-a legalno zbog premještaja na radno mjesto udaljeno više od 100 kilometara od dotadašnjeg prebivališta. I to samo na korištenje

Sindikat policije tužio MUP 

Alen Janičić, glavni povjerenik sindikata istarske policije,ne želi komentirati izjave HDSSB-ovaca. Od MUP-a je tražio očitovanjeo uvjetima dodjele stana Fehiru i kaže da se radi o tipičnom pogodovanjuna štetu drugog policajca, koji se s obitelji morao iseliti.

'Problemi su nastali kada je kolegi Krunoslavu Fehirudana mogućnost otkupa stana za cijenu od 600 eura po kvadratu.Ta je cijena za porečke prilike više nego smiješna. Osim toga, postojilista bodovanja i na njoj je barem desetak, petnaest policajaca zainteresiranihza taj stan, a bolje su plasirani od Fehira kojemu je stan dodijeljen.Ne pravim razliku između kolega, no bitno mi je da se takve stvarirade u skladu s propisima, bio to Fehir ili netko drugi', rekao jeJaničić Novom listu.

Iseljeni policajac, dodaje Janičić, u uređenjespornog stana uložio je 80 tisuća kuna, što mu MUP nije priznao kaokompenzaciju za dosadašnja ulaganja.

 'Mi ga zastupamo i pomažemo u rješavanju njegovaslučaja, pa smo tužili Ministarstvo unutarnjih poslova. Sindikatupolicije je važna transparentnost i, ako se stan nekome daje, postojepravila koja treba poštivati', kazao je Novom listu. Iseljeni policajacsada radi u MUP-ovoj službi u Puli.

Okomivši se na MUP, DORH, bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, HDSSB-ovci su u nedjelju iznijeli netočnu priču da je tim stanom Fehir navodno nagrađen u sveobuhvatnoj uroti protiv Glavaša, osnivača i ideologa ove stranke.

Baš suprotno, MUP je Fehiru morao dodijeliti stan u Poreču na korištenje jer je privremeno premješten na dužnost na području Policijske uprave Istarske, PP Rovinj, a trajno u PP Poreč.

'Odlukom ministra unutarnjih poslova od 28. veljače 2011. godine, na temelju članka 2. spomenutog pravilnika, Krunoslavu Fehiru dodijeljen je na privremeno korištenje stan za službene potrebe u Poreču, Mate Balote 2, površine 58,11 m2. Predmetni stan prethodno je adaptiran i opremljen službenim namještajem', objasnio je Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a.

Svaki policijski službenik na to ima pravo prema Pravilniku o uvjetima smještaj i prehrane privremeno premještenih policijskih službenika, kada je po potrebi službe premješten u drugo mjesto rada udaljeno više od 100 kilometara od mjesta njegova stanovanja. Ministarstvo je dužno osigurati odgovarajući smještaj davanjem na korištenje stana za službene potrebe.

Nakon toga Fehir je u srpnju 2011. godine zatražio sastanak s tadašnjom predsjednicom Vlade RH, Jadrankom Kosor, na temu otkupa stana kojega koristi. Zamolba za sastanak proslijeđena je na nadležno postupanje tadašnjem ministru unutarnjih poslova, gospodinu Tomislavu Karamarku.

'Nakon sastanka razmotrene su sve relevantne činjenice te je utvrđeno da se stan nalazi u zgradi u kojoj su svi ostali stanovi otkupljeni temeljem odredbi Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo i da za istim Ministarstvo, odnosno Policijska uprava istarska, nema službene potrebe', dodaje Miljuš.

Na prijedlog MUP-a, Agencija za upravljanje državnom imovinom od 23. studenog 2011. godine za tu nekretninu ukinula je status stana za službene potrebe pa je dodijeljen u najam sa slobodno ugovorenom najamninom.

Zatim je Fehir na temelju Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Republike Hrvatske 30. prosinca 2011. godine dostavio Ministarstvu zahtjev za kupnju stana. S obzirom da je sporan imovinsko-pravni status stana, njegov zahtjev za kupnju nije riješen. Stan se nalazi u zgradi koja je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo Grada Poreča. Postupak o tome je u tijeku.

Kako je Glavašu dostavljen dio dokumentacije HDSSB je iz ovog slučaja razvio teoriju zavjere nazvavši Fehira lažnim svjedokom uz ocjenu da je 'odradio svojim političkim nalogodavcima' za što je 'nagrađen dvosobnim stanom u Poreču na teret poreznih obveznika', kako je to rekao predsjednik stranke Vladimir Šišljagić.

HDSSB ide dalje, pa dopredsjednik Krešimir Bubalo najavljuje 'ustavnu tužbu za rušenje' pravilnika i 'ponišenje svih rješenja koja su izdana na osnovu toga nezakonitog pravilnika, uz vraćanje nezakonito dodijeljenih tisuća stanova svojim političkim poslušnicima, kao i raznim moralnim nakazama i lažnim svjedocima uz čiju se pomoć HDZ-ovska vlast obračunavala sa svojim političkim neistomišljenicima.'