TKO ĆE IH I GDJE ŠIVATI?

Muke po 30 tisuća zastava koje će se vijoriti u Zagrebu konačno gotove, no postoji jedno 'ali'

11.01.2018 u 08:25

Bionic
Reading

Gotovo pola godine od raspisivanja, u srijedu je napokon finaliziran natječaj za nabavu gotovo 30 tisuća hrvatskih zastava te zastava Grada Zagreba i Europske unije koje će se vijoriti ulicama glavnog grada. Posao težak više od pet milijuna kuna okvirnim sporazumom sklopljen je s URIHO-m, ali i sa Socijalnom zadrugom Humana Nova. Upravitelj te zadruge Ivan Božić otkriva za tportal da nije sve išlo baš glatko

Iako je krajem rujna završio natječaj koji je raspisan u srpnju, potpisivanje okvirnog sporazuma okončano je tek u prvom tjednu siječnja. Vrijednost nabave procijenjena je na 5,2 milijuna kuna bez PDV-a, a na natječaj su se javila dva gospodarska subjekta: URIHO i Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca.

Iako je ponuda iz Čakovca bila povoljnija i iznosila je nešto više od 5,3 milijuna kuna s PDV-om, te je njihova ponuda ocijenjena s maksimalnih sto bodova, okvirni sporazum potpisan je i s Ustanovom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO).

Njihova je ponuda bila znatno viša, iznosila je 6,5 milijuna kuna s PDV-om, a za nju su dobili tek 82,5 bodova od njih sto.

Bez obzira na to, natječaj je osmišljen kao okvirni sporazum, što je podrazumijevalo potpisivanje ugovora s tri ponuditelja.

S obzirom na to da su se javila samo dva, s oba je potpisan okvirni sporazum na razdoblje od četiri godine. Tek sada slijede nadmetanja između URIHO-a i Humane Nove, čiji upravitelj Ivan Božić za tportal potvrđuje da je bilo određenih problema te da su oni imali svoja tumačenja. Naglašava kako je njegova zadruga dala nižu ponudu i imala bolju ocjenu, no da je unatoč tome okvirni sporazum morao biti potpisan i s njima i s URIHO-m.

  • +16
Zastave na zagrebačkim ulicama Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Poduzeće smo koje se financira s tržišta i nije potpomognuto ili oslobođeno davanja', kaže nam Božić i dodaje kako 70 posto njihovih zaposlenika čine osobe s invaliditetom te kako će njihove zastave, ukoliko budu odabrani, biti sto posto hrvatski proizvod. Naime, materijal za zastave koje oni šiju proizvodi tvrtka VIS Varaždin. S druge strane URIHO zapošljava 55 posto osoba s invaliditetom.

Nije želio ulaziti u konkretne razloge zbog kojih se nabava zastava toliko odužila te nije želio komentirati nagađanja da URIHO isporučuje zastave proizvedene u Kini.

>>> Bandić plaća četiri milijuna kuna za dizanje i spuštanje zastava!?

'Ako ništa drugo, napravili smo iskorak, ovaj put smo barem u igri', poručuje Božić.

Naime URIHO je tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba, a predsjednica Upravnog vijeća ujedno je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

Zastave naopako ili s krivim bojama

Zastave koje se vijore na jarbolima po zagrebačkim ulicama i ranije su punile novinske stupce. Dio onih postavljenih bio je položen naopako, a bilo je i onih koje po rasporedu boja uopće ne predstavljaju Hrvatsku. Na njima je naime gornja boja umjesto crvene bila plava pa je podsjećala na jugoslavensku trobojnicu s hrvatskim grbom.

Zbog toga je zadruga Humana Nova ovaj natječaj u listopadu prijavila Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Tko će dizati zastave na jarbole?

Paralelno s ovim natječajem, u rujnu je Grad Zagreb raspisao i onaj za potpisivanje okvirnog sporazuma za tvrtke koje bi ih trebale podizati i spuštati za praznike i blagdane te mijenjati kada se pokidaju.

Na natječaju koji je okončan sredinom prosinca okvirni sporazum potpisan je sa sljedećim tvrtkama: Pismorad d.d., koja je dala ponudu od 1,8 milijuna kuna bez PDV-a, potom tvrtkom Elicom d.o.o., koja je ponudila dva milijuna kuna bez PDV-a, te zajednicom ponuditelja koju čine tvrtka Pirić promet d.o.o. i ŠI-LA-CO d.o.o., a ponudile su nešto više od 2,1 milijun kuna bez PDV-a.

Prema troškovniku radova, predviđene su tri vrste poslova: podizanje i spuštanje zastava za osam državnih praznika, blagdana i spomen-dana na osam lokacija u užem centru grada na 81 jarbolu.