KUM ZORANA ZAEVA u pritvoru

Velika korupcijska afera drma Makedoniju: Dojučerašnji glavni tajnik vlade uhićen jer je bez natječaja isplatio gotovo milijun eura dvama Hrvatima

09.04.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Tek nekoliko sati nakon što je putem Facebooka podnio ostavku na svoju dužnost, glavni tajnik vlade Sjeverne Makedonije Muhamed Zekiri, kojega veže kumstvo s bivšim premijerom Zoranom Zaevom, priveden je i smješten u 30-dnevni pritvor. Tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju optužilo ga je za zloporabu službenog položaja i ovlasti, a u predmet su uključena i dvojica hrvatskih državljana kojima je također određen pritvor, no zbog nedostupnosti tijelima progona njihovi predmeti bit će predani hrvatskim vlastima

Istraga je otvorena zbog sumnje u nezakonit ugovor o konzultantskim uslugama.

Kako je službeno priopćilo tužiteljstvo, prvoosumnjičeni Zekiri je u razdoblju od travnja 2021. do siječnja 2022. godine, koristeći svoj službeni položaj glavnog tajnika Vlade, bez provođenja postupka javne nabave s pravnom osobom sklopio ugovor o konzultantskim uslugama s dvama također osumnjičenim hrvatskim državljanima.

Poduzetim radnjama osumnjičeni su konzultantskoj tvrtki iz Hrvatske pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 940.000 eura na štetu proračuna Makedonije.

Mediji navode da je Zekiri od dvojca iz Hrvatske naručio izradu studije izvedivosti za privatizaciju Makedonske pošte.

Posao ugovoren za 795 tisuća eura Zekiri je prema navodima u medijima preplatio za još dodatnih 145 tisuća eura, koje je isplatio tvrtki Interholding 1. svibnja 2021., mjesec dana nakon što je tvrtka osnovana.

Izjava tužiteljice Vilme Ruskovske na televiziji Telma Izvor: Društvene mreže

Kako precizira prizma.mk, medij koji se bavi istraživačkim novinarstvom, iza tvrtke Interholding stoji poznati hrvatski broker Denis Fudurić.

Fudurić je vlasnik tvrtke Interfinance koji je nedavno pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, kako je otkrio Net.hr, uspio dobiti višegodišnji spor pokrenut još 2007., kad mu je Hanfa oduzela licencu za rad. Od države je u tom sporu naplatio čak 13,4 milijuna kuna. Spominjalo ga se i u kontekstu optužnice za zloupotrebu u gospodarskom poslovanju prilikom privatizacije tvrtke Hoteli Zadar.

Drugu osumnjičenu osobu isti izvor imenuje kao Danijela Ivanagića, dugogodišnjeg glavnog menadžera varaždinske Poliklinike Vita te svojedobnog šefa financija medijskog koncerna Europapress Holding pod upravom Ninoslava Pavića.

Tportal je pokušao stupiti u kontakt s obojicom navedenih, no do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti njihovu izjavu.

Policija i tužiteljstvo službeno i dalje odbijaju objaviti imena dvojice optuženih Hrvata, no šefica antikorupcijskog tužiteljstva Vilma Ruskovska izjavila je kako je jedan od osumnjičenih hrvatskih državljana napustio Sjevernu Makedoniju dan ili dva prije otvaranja istrage.

'Stupit ćemo u kontakt s kolegama iz Hrvatske, dostavit ćemo im dokaze, a ako pristanu preuzeti kazneni progon njihova daljnja obrada bit će u Hrvatskoj', rekla je Ruskovska za Sloboden pečat.

Sam Zekiri, pak, u svojoj ostavci na Facebooku napisao je kako ostavku podnosi 'kao osoba s osobnim integritetom'. 'Kroz svoj radni vijek uvijek sam birao pravi put, put poštenja, pravde i istine. Želim ostati vjeran ovim vrijednostima svog života. Vjerujem u institucije sustava, vjerujem u poštenje i pravdu i vjerujem da će istina izaći na vidjelo. U svakom trenutku stojim na raspolaganju svim institucijama da dokažem svoju nevinost', navodi dojučerašnji glavni tajnik makedonske vlade.