SUSRET S MESIĆEM

Mubarak očekuje doprinos RH miru na Bliskom istoku

16.10.2009 u 21:04

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je u petak u Zagrebu kako očekuje da će Hrvatska, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, doprinijeti postizanju mira na Bliskome istoku, ključ kojega je rješenje palestinskog pitanja

ZAGREB - "Palestinsko pitanje je ključ za mir, sigurnost i postojanost Bliskog istoka, a ja očekujem da će Hrvatska dati svoju potporu naporima mira u ovom osjetljivom području, i to kroz članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Mubarak u svom obraćanju na svečanoj večeri.

Egipatski predsjednik stigao je u petak u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj i sastao se sa svojim domaćinom Stjepanom Mesićem, treći put u posljednjih nekoliko godina.

Dvojica čelnika susrela su se 2002. i 2005. godine u Egiptu te prošle godine u Parizu na prvom summitu Unije za Mediteran.

Mubarak je rekao da njegov dolazak u Zagrebu potvrđuje zajedničku brigu za suradnju Zagreba i Kaira oko lokalnih i međunarodnih pitanja, kao i za učvrščivanje bilateralnih odnosa između dviju zemalja.

Po njegovim riječima, zadnjih nekoliko godina trgovina između Hrvatske i Egipta bilježi uzlazni trend te je bilo "ohrabrujućih početaka" hrvatskih investicija na području istraživanja nafte i plina u Egiptu. "Očekujem da će moj današnji posjet dati novi impuls našoj međusobnoj suradnji, na ovim i drugim područjima", rekao je Mubarak.

Predsjednik Mesić je istaknuo da je Hrvatska vrlo zainteresirana za sve što se događa na Bliskome istoku, osobito za mirovni proces koji bi nakon desetljeća sukoba trebao dovesti do trajnog i pravednog mira.

"Hrvatska čvrsto podupire mirovni proces zasnovan na konceptu dviju država, smatrajući kako se rješenje može naći samo na osnovi jamčenja Izraelu egzistencije u miru i sigurnosti, a Palestincima - prava na vlastitu državu", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Dodao je da pritom treba uzeti u obzir stvarno stanje stvoreno proteklih desetljeća i naglasio da se rješenje neće postići ako obje strane ne pokažu spremnost na kompromise.

Mesić je bliskoistočne zemlje posebno upozorio na odgovornost da svojim odgovornim ponašanjem daju doprinos izgradnji mira i suzbijanju terorizma kojega se ne može, smatra on, neutralizirati isključivo vojnim akcijama.

Govoreći o bilateralnim odnosima, pozvao je gospodarstvenike obiju zemalja da iskoriste šanse koja im se pružaju danas.

Svrha posjeta egipatskog predsjednika Hrvatskoj jačanje je bilateralnih odnosa na svim područjima, a osobito poticanje investicija, trgovine i suradnje među tvrtkama dviju zemalja. Mubarak će u subotu o tim temama razgovarati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.