BORBA PROTIV NEZAPOSLENOSTI

Mrsić: Uskoro kreće akcija protiv rada na crno

17.01.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Rad na crno velik je problem Hrvatske, a mi imamo mjere za njegovo smanjenje – ustvrdio je ministar Mrsić. No nije bio detaljan o načinu na koji će se vrh države uhvatiti ukoštac sa sivom ekonomijom

Svjestan da je u redovima više od tristo tisuća nezaposlenih hrvatskih građana veliki dio onih koji ostvaruju prihode radeći na crno, dok istodobno uzimaju socijalne i nezaposleničke naknade, ministar rada i mirovinskog sustava dr. Mirando Mrsić najavio je danas intenzivniji obračun sa sivom ekonomijom.

Riječ je o jednoj od mjera 'češljanja' svih prijavljenih na evidenciji za nezaposlene, a u cilju uvida u što stvarniju sliku populacije bez posla, pojasnio je ministar na današnjoj konferenciji 'Lokalna partnerstva za zapošljavanje - budućnost nove financijske perspektive' u Zagrebu.

'Rad na crno veliki je problem Hrvatske, a mi imamo mjere za njegovo smanjenje', ustvrdio je Mrsić. No nije bio detaljan o načinu na koji će se vrh države uhvatiti ukoštac sa sivom ekonomijom, napose kada to njihovim prethodnicima na vlasti godinama nije polazilo za rukom.

Dodao je samo da se navedene mjere, koje se još uvijek detaljiziraju, mogu uskoro očekivati, baš kao što i umirovljenici mogu uskoro, najkasnije do ožujka, očekivati usklađivanje svojih mirovina s rastom plaća.

'U ožujku ide usklađivanje mirovina koje je dosad bilo zaleđeno. U tom mjesecu ujedno ćemo isplatiti i razlike na mirovinama za siječanj i ožujak. No, koliko će to točno iznositi, tek moramo izračunati', najavio je ministar, ističući da se tek očekuju statistički podaci prema kojima će ispravci biti napravljeni.

Inače, konferencija koju je pohodio te otvorio ministar rada i mirovinskog sustava prezentirala je uz ostalo 26 uspješnih projekata koji su ostvareni u lokalnoj zajednici, za kvalitetniju izobrazbu i zapošljavanje svih koji traže posao. Za te namjene utrošeno je 1,87 milijuna eura, a veći dio iznosa pristigao je iz EU fondova.