rusko cjepivo

Mrsić poziva Vladu na interventni uvoz Sputnjika V

17.03.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao je u srijedu Vladu i premijera Andreja Plenkovića da autonomno donesu odluku o interventnom uvozu ruskog cjepiva Sputnjik V, te je apelirao na zagrebačku vlast da pokrene uvoz putem Gradskih ljekarni

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao je u srijedu Vladu i premijera Andreja Plenkovića da autonomno donesu odluku o interventnom uvozu ruskog cjepiva Sputnjik V, te je apelirao na zagrebačku vlast da pokrene uvoz putem Gradskih ljekarni."Nemamo vremena za čekanje, politiziranje, migove iz Bruxellesa ili planiranje osobnih diplomatskih karijera. Hrvatska ulazi u treći val epidemije, na začelju smo ljestvice procijepljenosti, a u glavnom gradu Hrvatske cijepljeno je s dvije doze tek nešto više od 16.000 ljudi", priopćio je Mrsić.

Te su brojke alarmantne, kaže Mrsić, a pojavom novih varijanti koronavirusa poput britanske, bit će samo još gore ako Vlada i Grad Zagreb ne poduzmu hitne korake.

Apelirao je i na gradske vlasti predvođene Jelenom Pavičić Vukičević da Zagreb također pokrene autonomni uvoz Sputnjika V te da se putem Gradskih ljekarni nabavi najmanje 500.000 doza ruskog cjepiva.

"U Zagrebu se premalo građana cijepilo. Potreba za cjepivom je velika. Kao čovjek, liječnik i političar uvijek zdravlje građana stavljam na prvo mjesto", poručuje Mrsić.

Podsjeća da je Rusija pokazala spremnost da Hrvatskoj ustupi cjepivo, a medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate kliničkih testiranja po kojima je Sputnjik V siguran i učinkovit proizvod, koji bi mogao pomoći u suzbijanju pandemije covida-19.

"Danas smo na dnu ljestvice procijepljenosti s tek sedam cijepljenih na 100 stanovnika, a umjesto da se poduzmu hitne mjere i uvezu druga cjepiva Vlada valjda čeka da se pandemija riješi sama od sebe", kaže Mrsić.

Jedini je način da pobijedimo pandemiju da u što bržem roku osiguramo procijepljenost što većeg broja stanovnika, poručuje Mrsić.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V, kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za njime.

Za razliku od postupka odobravanja, u postupku izvanrednog uvoza ne može provesti cjelovita ocjena sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće cjepiva, stoga je riječ o krajnjoj mjeri koja se može aktivirati samo u slučaju da rizici nedostatka cjepiva budu veći od rizika stavljanja na tržište cjepiva koje nije odobreno u EU-u, naglasio je HALMED.

Trenutno se pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) provodi postupna ocjena cjepiva Sputnjik V, u kojoj aktivno sudjeluju i stručnjaci HALMED-a.