Mirando mrsić:

'Ako premijer nema snage maknuti nesposobnog ministra, a Vlada ne poduzme reforme, liječit će se samo bogati'

10.09.2019 u 11:58

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić upozorio je u utorak na zabrinjavajuće stanje u hrvatskom zdravstvu ustvrdivši da premijer Andrej Plenković pokušava građanima "ukrasti pravo na zdravlje"

"Premijer i Vlada digli su ruke od javnog zdravstva, premijera uopće nije briga što se događa u zdravstvenom sustavu, brigu o sustavu prepustio je potpuno nesposobnom ministru Milanu Kujundžiću, kojega isključivo iz političkih razloga ne može i ne želi smijeniti jer će mu raditi probleme u Saboru", izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ocijenio je kako zdravstveni sustav treba temeljitu reformu, ali nje neće biti zbog skorih izbora. Najavljeni štrajk u zdravstvu zadnji je dokaz da je taj sustav bremenit problemima i da će se, ne naprave li se promjene, početi urušavati, rekao je.

Podržao je zahtjeve liječnika i medicinskih sestara za većim plaćama. To je mali, ali važan doprinos da naš zdravstveni sustav funkcionira bolje, to mora biti samo početak uvođenje reda u zdravstvu, odnosno temeljite reforme, kaže Mrsić.

Tko ima novca liječit će se

"Ako premijer nema snage maknuti nesposobnog ministra zdravstva, a Vlada ne poduzme potrebne reforme, vrlo brzo će se dogoditi najgori scenarij - moći će se liječiti samo bogati, dok sirotinja neće moći dobiti odgovarajuću zaštitu", ustvrdio je Mrsić i optužio HDZ da vodi politiku - "Tko ima novca liječit će se".

Ocijenio je kako je zdravstvo postalo žrtva Plenkovićeve unutarstranačke borbe s HDZ-ovom desnicom, kojoj pripada i Kujundžić. "Najstrašnije je što je premijer spreman dopustiti uništavanje zdravstvenog sustava samo kako bi opstao na vlasti", kazao je poručivši da Kujundžić mora otići, jer će svaki novi dan sa njim dovesti do urušavanja zdravstva.

Ministra zdravstva prozvao je da gradi bolničke kapacitete u svom kraju, "za koje znamo da će raditi gubitke", a istovremeno je ostavio nezbrinutu veliku populaciju građana u Metkoviću i na Makarskoj rivijeri.

Potpredsjednica Mrsićeve stranke Demokrati i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan upozorila je da nedostatak liječnika osobito pogađa primarnu zdravstvenu zaštitu i ruralne sredine.

Imamo timove bez liječnika, većina liječnika radi iz mirovine, mladi ne žele doći u ruralne sredine jer nisu stimulirani, liječnicima plaćamo stanarine, kredite im subvencioniramo, ali neke natječaje ponavljamo po pet puta, nabrojala je Hribljan.

Mrsić ne vjeruje u uspjeh Milana Bandića na predsjedničkim izborima. "Vidjeli smo 2009. kako je to završilo", rekao je komentirajući pisanje tjednika Nacional da se Bandić namjerava kandidirati za predsjednika države.Uvjeren je kako Bandić to radi pokušavajući izbjeći kazneni progon.