VELIČINA JE (NE)VAŽNA

Možete li vjerovati da je Hrvatska neznatno manja od Grenlanda

03.05.2017 u 20:48

Bionic
Reading

Ukoliko pogledamo kartu svijeta zapazit ćemo kako Grenland svojom veličinom na karti opravdava epitet najvećeg otoka na svijetu, no zahvaljujući novom alatu u potpunosti se mijenja naša percepcija određenih geografskih površina pa je tako sasvim sićušna Hrvatska zapravo tek tri do četiri puta manja od tog arktičkog otoka

Ovih dana se, naime, na internetu pojavio alat naziva The True Size Of, koji nam pomaže u usporedbi realnih razmjera država, kontinenata ili otoka.

Razlog tomu je Mercatorova projekcija koja daje prave obrise zemlje, ali iskrivljuje veličine kontinenata, a za koju je zaslužan flamanski geograf i kartograf Gerardus Mercator koji je još u 16. stoljeću napravio kartografsku projekciju zemlje koja je još uvijek standard.

Ta projekcija znatno povećava zemlje sjeverne hemisfere, a problemi geografskih karti neizbježni su zbog jednostavne činjenice da je zemaljsku kuglu teško predstaviti na dvodimenzionalnoj mapi.

Srećom, digitalni svijet nudi rješenje pa tako konačno imamo pravi uvid u stvarne veličine, pa ćemo tako uvidjeti kako je, primjerice Kina čak četiri puta veća od Grenlanda, dok je Afrika najmanje tri puta veća od Sjeverne Amerike, a Hrvatska tek neznatno manje od Španjolske.

Interaktivna karta, također sugerira kako je jedna Norveška upola manja od Indije, iako je u stvarnosti Indija znatno veća od svih skandinavskih zemalja zajedno.

.