ubojstvo žene

Možemo! i Socijaldemokrati: Femicidi nisu incidenti, država nije zaštitila žene

05.04.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Stranke Možemo! i Socijaldemokrati izrazile su u petak žaljenje zbog ubojstava dviju žena u Zagrebu, ustvrdivši da femicidi nisu incidenti, već rezultat društvenog okvira u kojem je nasilje normalizirano te kako država nije učinila dovoljno da adekvatno zaštiti žene

"Želimo upozoriti da ubojstva žena, odnosno femicidi nisu incidenti, nego da se radi o rezultatu društvenog okvira u kojem ne prepoznajemo nasilje na vrijeme, u kojem se žene ne osjećaju dovoljno sigurne da prijave nasilje i u kojem nasilnici ne dobivaju odvraćajuće kazne. To je društveni okvir u kojem je nasilje normalizirano", rekla je Ivana Kekin iz stranke Možemo!.

Dodala je kako je potrebno stvarati drukčiji društveni okvir, implementirati Istanbulsku konvenciju te Hrvatsku učiniti sigurnom zemljom za žene.

Iz stranke Možemo! izrazili su sućut obiteljima ubijenih žena, a duboko žaljenje zbog tragičnih događaja izrazili su i u stranci Socijaldemokrati.

"Usprkos kontinuiranom upozoravanju od strane civilnog društva i političkih aktera na problem rodno-osnovanog nasilja i predlaganju konkretnih mjera, Vlada nije pokazala dovoljan angažman u njegovom rješavanju, a femicid su konačno provukli u Kazneni zakon kako bi time pravdali 'Lex AP'", priopćili su Socijaldemokrati.

Smatraju da to što postoji 'zakonski okvir', ne znači nužno da će Državno tužiteljstvo i hrvatsko sudstvo neki zločin i tretirati kao femicid, što je i srž problema na koji su ukazivali.

Naveli su i kako su upravo suci imali najveći broj primjedbi na uvođenje femicida u Kazneni zakon pa ih zanima hoće li se jutrošnje ubojstvo žene od strane njenog muža tretirati kao femicid, što ono očito jest, dodali su.

"Činjenica je da hrvatske građanke ne prijavljuju nasilje zato što su ih institucije nebrojeno puta iznevjerile, a država ih nije adekvatno zaštitila. Čekamo vidjeti kako će u svemu postupiti Ministarstvo pravosuđa i nadležne institucije i hoće li uvođenje femicida u KZ i zaštita žena biti samo još jedno prazno obećanje Vlade", naveli su Socijaldemokrati.

Zagrebačka policija je jutros izvijestila da je u Maksimiru uhićen muškarac koji je u stanu propucao članicu obitelji, a žena je potom umrla u bolnici. Nešto kasnije objavljeno je da je tijelo ubijene žene pronađeno u stanu u zagrebačkom naselju Srednjaci gdje ju je izbodenu navodno pronašao sin.