GENERAL SECURITY POD LUPOM

Mostovi zaštitari vrte milijune, ali im se zalomi i ovrha zbog neplaćenih računa

12.01.2016 u 22:35

Bionic
Reading

General Security naziv je tvrtke koju je Most angažirao da osigura njihov prostor u Smičiklasovoj ulici u Zagrebu. Riječ je o firmi koju vodi Enimark Ponjević, a u njoj je glavni savjetnik za sigurnost Smiljan Reljić, nekadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova, ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka te voditelj Nadzorne službe Ureda za nacionalnu sigurnost, UNS-a. Ponjevićeva tvrtka našla se u žiži javnosti nakon što je Ranko Ostojić. Ministar MUP-a, aludirao da između Mosta i General Securitya ima nešto više od tehničkog angažmana, odnosno, da bi Most mogao Reljića vratiti u državni aparat

Njihov je angažman krenuo je početkom prosinca, kada su se pojavili na trojnom sastanku Mosta, HDZ-a i SDP-a u hotelu Esplanade. Unatoč njihovom prisustvu, ali i pristustvu osiguranja SDP-ovih dužnosnika te osiguranja Tomislava Karamarka desetak dana kasnije na pregovore sa SDP-om i HDZ-om u središnjicu Mosta ušao kao ilegalac Žarko Kasum, član Živog zida. Kasum je promaknuo osiguranju i na pregovorima triju stranaka proveo četrdeset minuta. Prema riječima Nikole Grmoje, glasnogovornika Mosta, General Security obavlja posao skoro besplatno, odnosno za kunu plus PDV mjesečno, a ugovor im istječe sutra i po svoj prilici neće biti produljen

Ponjevićeva tvrtka ima sjedište u Donjoj Stubici, osnovana je 2002., a do 2007. partner mu je bio Hrvoje Čermak, sin generala Ivana Čermaka.

Tvrtka, prema dostupnim podacima, zapošljava 23 ljudi, a bavi se različitim oblicima zaštite, detektivskim poslovima, ali i uslugama čišćenja, održavanja objekata i njegova okoliša.

Prihod od 4,55 milijuna kuna ostvarili su u 2014. dok je dobit iznosila oko 60 tisuća kuna.

Zanimljivo da su u dva posljednja mjeseca 2015. imali i dvije ovrhe računa zbog dugovanja od 812 i sedam tisuća kuna.

Uz to što je vlasnik zaštitarske tvrtke, Ponjević je pasionirani ljubitelj i vlasnik konja te predsjednik Galopskog kluba Avalon, u kojem je veterinar Nikica Jelavić, široj javnosti svojedobno poznat kao jedan od članova zagrebačkog podzemlja.

Uz Ponjevića i Reljića, u General Securityju još su Rajko Bačnar kao savjetnik za sigurnost te Dragan Čuturilo, voditelj odjela tjelesne zaštite.

Iako smo o suradnji s Mostom željeli porazgovarati i s Ponjevićem, na naš poziv nije uzvratio.