SPORNA MINUTA ŠUTNJE

Mostovac poklopio Mostovku i za haške presude okrivio troje istaknutih HDZ-ovaca

01.12.2017 u 17:09

Bionic
Reading

Umirovljeni satnik Hrvatske vojske Milan Brigljević, koordinator Mosta za Sisačko-moslovačku županiju, reagirao je na odluku predsjednice sisačkog Gradskog vijeća Ivane Krčelić, također članice Mosta, koja je na jutrošnjoj sjednici Vijeća odbila prijedlog HDZ-ovog vijećnika Darka Žaka da se minutom tišine oda počast generalu Slobodanu Praljku.

Ivana Krčelić odbila je prijedlog uz objašnjenje kako nije praksa da se na radnim sjednicama odaje počast te da nema potrebe da se tragični događaj koristi u političke svrhe.

'I dosad bilo dosta slučajeva da si hrvatski branitelji oduzmu život, ali nikada se u takvim slučajevima njima nije na sjednicama odavala počast minutom tišine', rekla je Krčelić.

Njezin stranački kolega, međutim, poručio je da kako Most nezavisnih lista Sisačko-moslovačke županije smatra da je sjednicu trebalo započeti minutom šutnje 'obzirom na činjenicu da se radi o tragičnom trenutku ali i da će ova presuda i ono što se dogodilo bitno utjecati i na daljnja politička događanja u RH, ali i BiH.'

'Prije svega, želimo naglasiti kako HDZ evidentno politizira tragičnu smrt generala Slobodana Praljka obzirom da su upravo istaknuti članovi HDZ-a odgovorni za presude Haaškog suda. Primjerice Davor Božinović koji je bio predstojnik ureda 2004. Stjepanu Mesiću i osoba od najvećeg povjerenja kada je podignuta i optužnica protiv šestorke, poput Gordana Jandrokovića koji je otvoreno radio protiv Hrvata u BiH što potvrđuju dokumenti koje je slao tadašnji američki veleposlanik Robert A. Bradtke o Jandrokovićevim razgovorima sa zamjenikom američke državne tajnice Stuartom Jonesom; ili poput ministrice Obuljen koja je knjige generala Praljka koje su bile temelj njegove obrane okvalificirala šundom', naveo je Brigljević, dodajući da bi oni koji su doveli do ovakvih rezultata presude trebali prestati iskorištavati ovaj trenutak za vlastitu samopromociju.

  • +5
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nadalje, smatramo dakle i kako je i Gradsko vijeće grada Siska trebalo započeti sjednicu s minutom šutnje za sve poginule branitelje, onako kako je to učinio i Hrvatski Sabor. Mladu predsjednicu Gradskog vijeća koja je zbog neiskustva i pod pritiskom međustranačkih odnosa u vijeću koji stalno prijete eskalacijom, započela sjednicu bez minute šutnje, svakako ćemo upoznati s ulogom generala Praljka koji je bio zapovjednik obrane Sunje, te koji je u Oluji prilikom oslobađanja Dvora na Uni zataknuo ondje hrvatsku zastavu', najavio je Brigljević.

Zaključno, obavijestio je da se već u subotu održava team building Mosta Sisačko-moslavačke županije koji će započeti minutom šutnje za sve poginule branitelje i žrtve rata, a 'koordinacija i svi njeni članovi su itekako upoznati s ulogom koju je general imao u obrani ovog područja'.