MINISTAR DOBROVIĆ

Most se slaže s modelom kupnje Ine koji predviđa prodaju dijela HEP-a

04.01.2017 u 16:19

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je u srijedu na konferenciji za medije kazao da se Most slaže s predstavljenim modelom putem kojeg se planira kupiti Ina od MOL-a, a uključuje prodaju 25 posto dionica HEP-a. Javnost je danima čekala reakciju Mosta o ovoj ideji, posebno nakon što se njihov saborski zastupnik Miro Bulj žestoko obrušio na mogućnost prodaje HEP-a. Bulj je preko Facebooka bio poručio da o prodaji HEP-a mogu odlučiti samo građani na referendumu

Dobrović sada u ime cijelog Mosta poručuje da je bitno da se u pripremi modela poduzmu koraci i točno utvrde modaliteti kako se ne bi ponovile stvari iz prošlosti kada su se podavale dionice velikih kompanija. Ministar je naglasio da je važno da se krene s jačanjem financijskog plana jer HEP ima potencijale za razvoj. Mostovac smatra da će se izlistavanjem na burzi steći uvjeti za to da se tvrtka ojača. Dobrović je kazao i da će proces prodaje dijele HEP-a pratiti i donošenje zakona o postupku.

'Važno je ograničenje 25 posto minus jedna dionica kako bi tvrtka ostala u trajnom vlasništvu Hrvatske', poručio je ministar Dobrović. Smatra da će nas sve skupa dovesti u situaciju da se privatizacija HEP-a doživi drugačije u javnosti nego što je to bilo slučaj u prošlosti kada se radilo o privatizaciji velikih kompanija.

Dobrović smatra da financijski potencijal HEP-a ne bi bio ugrožen u slučaju prodaje 25 posto dionica nego se pravilnim postupanjem može očuvati i vrijednost HEP-a i njegov kapital. Ministar je mišljenja da se u biti radi o dokapitalizaciji HEP-a. Napomenuo je i da će se prvenstvo kupnje dionica HEP-a omogućiti hrvatskim građanima i našim financijskim institucijama.

Na upit da se pojedini saborski zastupnici bune protiv prodaje i čak traže referendum o privatizaciji HEP-a, što je bila očita aluzija na Mostova zastupnika Miru Bulja, Dobrović je rekao da pojedini saborski zastupnici reagiraju srcem domoljubno, ali boljim uvidom u strukturu i osigurače koje će poduzeti da se zadrži strateški nadzor nad tvrtkom i da Hrvatska ima potpun nadzor nad dvije velike energetske kompanije te kad se sve razluči, neće biti problema i svima će biti razvidno da se radi o dobrom procesu.