CMS upozorava

MORH nije informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu

 • Autor: An. S.
 • Zadnja izmjena 12.10.2017 13:02
 • Objavljeno 12.10.2017 u 12:58
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Centar za mirovne studije (CMS) i inicijativa Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje u dva su navrata upozorili Ministarstvo obrane i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da krše Ustav i zakon jer prilikom slanja poziva građanima za sudjelovanje u vojnim vježbama nisu osigurali procedure za ulaganje prigovora savjesti na služenje u oružanim snagama.

Naime,  kako tvrde, Zakon o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također Zakon o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O navedenom zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, smatraju u CMS-u.

Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. 'ratni raspored', a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu.

MORH na upite onih koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, ne daje potpune informacije o njihovom ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce.

 

 

 

 

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • pupurin

  12.10.2017 16:27

  posto su im roditelji ostali bez radnih mjesta braneci domovinu na bojisnici red je da i oni ostanu bez radnih mjesta jer je ratnim profiterima iz generalskog zbora dosadno pa bi se malo igrali rata.

 • pupurin

  12.10.2017 16:32

  u dernek-plasteniku nije se niko pozvao na prigovor savjesti, besplatna pijaca i jagnjetina vruca a sta je savjest nemate pojma.

 • 16910902

  12.10.2017 14:34 1 odgovora

  svi koji imaju "prigovor" savjesti nek snose troškove jednog vojnika...inače svi mogu prigovoriti...? tko bi branio Domovinu ..?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi