PAO ACARAPI

Moralesov šaman uhićen sa 350 kg kokaina!

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 30.07.2010 11:58
  • Objavljeno 30.07.2010 u 11:06
šaman acarapi

šaman acarapi

Izvor: tportal.hr / Autor: EFE

Duhovni vođa, šaman iz naroda Aymaras, i mentor bolivijskoga predsjednika Eva Moralesa, Valentin Mejillones Acarapi (55), uhićen je nakon što je policija u njegovoj kući u El Altu (blizu La Paza) pronašla laboratorij za proizvodnju droge i čak 350 kilograma kokaina

Mejillonesa Acarapija su mnogi pripadnici njegovog naroda, kao i sam predsjednik Evo Morales, smatrali mudracom.

Bio je onaj koji je predao vlast predsjedniku na ceremonijama inauguracije (2006. i 2010. godine) u gradu Tiwanaku i služio je kao svojevrsni državni šaman koji je prinosio darove Pachamami (Majci zemlji) i achachilasima (zaštitnim duhovima) moleći za dobro zdravlje te za mudrost bolivijskoga predsjednika.

Acarapi je uživao velik ugled jer su ga 1998. bili izabrali kao koordinatora svih duhovnih vođa domorodaca u Americi, a bio je jedan od onih koji je najviše pomogao Moralesu u profiliranju njegove političke karijere.

'Prevarili su me, ovo je veliko iznenađenje, nisam kriv', izjavio je policiji koja je u njegovom domu uhitila i sina te dvoje Kolumbijaca, bračni par tehničara koji su, prema kazivanju šamana Acarapija, bili došli u njegov dom da 'pripreme kreme, ljekovite trave i pastile za grlo'.

Vlada Eva Moralesa zasad o događaju šuti jer je sramota velika, a šok u bolivijskom društvu neopisiv.

Ali to nije prvi put da je Morales upetljan u aferu s drogom. Braća jedne njegove suradnice u vladi, Margarite Teran, uhićena su zbog trgovine kokainom te kasnije puštena na slobodu bez ikakva obrazloženja, pa je slučaj zataškan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!