MERCATOR JE DOBRA AKVIZICIJA

Moody's potvrdio rejting Agrokoru

09.09.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Moody's, agencija za procjenu kreditnog rejtinga, ocijenila je Agrokorovu kupnju slovenskog Mercatora kao kreditno pozitivnu i potvrdila status B2

Iz agencije smatraju da će akvizicija ojačati Agrokorovu tržišnu poziciju na području jugoistočne Europe te da će poboljšati novčani tok zahvaljujući sinergijskim učincima.

Agrokor je 3. rujna ove godine zaključio poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica te sada raspolaže s 80,75 posto dionica u odnosu na 53,12 posto, koliko je stekao 24. lipnja za iznos od 261 milijun eura. Ova objava pokazatelj je toga da se proces kupnje, započet još 2011, polako bliži kraju. Rejting statusa B2 potvrđen je 5. rujna, a izvješće je zaključeno zabrinutošću zbog takozvanih PIK obveznica u iznosu od 485 milijuna eura, što je najavljeno 20. svibnja ove godine.

Potvrda rejtinga, kažu iz agencije, odražava njihovo stajalište da je akvizicija kreditno pozitivna za Agrokor jer on time postaje drugi najveći prehrambeni lanac trgovina u jugoistočnoj Europi nakon Schwarz grupe, vlasnika Lidla i Kauflanda. Agrokor će time ostvariti svoj cilj, odnosno postat će jedan od vodećih vertikalno integriranih prehrambenih trgovačkih lanaca u regiji. Mercator drži 25 posto prehrambenog tržišta u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kupnja Mercatora učvrstit će Agrokorovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj, a u BiH će zauzeti vodeću poziciju s tržišnim udjelom od 14 posto, što je gotovo dvostruko od tržišnog udjela Binga, najvećeg konkurenta u spomenutoj državi.

Moody's tvrdi da će integracija Mercatora biti najveći izazov za Agrokor u idućih 12 do 18 mjeseci. Pregovori s dobavljačima i distributerima bit će ključni, kao i integracija menadžmenta. Izazova će biti i na području smanjivanja dugova i unapređenja likvidnosti.

Agencija je zaključila da je ekonomska situacija u Hrvatskoj odraz europskog mikroekonomskog okruženja, i dalje krhkog. Predviđa, također, rast BDP-a u Hrvatskoj za 0,5 posto u 2014. te rast od 1,2 posto u 2015.