BAČIĆ O CRNOM FONDU

'Moje ruke su čiste, baš kao i poslovanje HDZ-a'

13.09.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon Ratka Mačeka i Ivana Jarnjaka, tužbu protiv bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević najavio i glavni tajnik stranke Branko Bačić, no samo ako se pokaže da su njezini iskazi, koji su procurili u medije, točni

Naime, Bačić se na današnjoj press konferenciji održanoj u HDZ-u zapitao zašto nitko ne provjerava autentičnost iskaza koji su izašli u javnost: 'Branim se od vjetrenjača jer ne mogu znati je li Branka Pavošević te optužbe doista izrekla i jesu li papiri i navodi koji dolaze iz medija autentični. Ono što pouzdano znam je da optužbe iznesene na moj račun, tko god stajao iza njih, nisu istinite.Potpuna je izmišljotina da sam uništio ili tražio da se unište bilo kakvi dokumenti u stranci.'

Pojasnio je da je nakon preuzimanja funkcije glavnog tajnika HDZ-a tražio da se prestane s gotovinskim transakcijama te da mu je tada Pavošević pred njim i pred drugim članovima stranke tvrdila da je uništila dokumentaciju.

'Apsurdno je tvrditi da su dokumenti uništeni na moj zahtjev, a onda ih poslije iskopati iz vlastitog vrta pored štale. Što je to Branka Pavošević iskopala u svom vrtu, ako je uništila dokumente zajedno sa mnom ili na moj nalog', rekao je Bačić, pa se zapitao koji bi uopće bio njegov motiv za uništavanje dokaza o 'nekakvom crnom fondu' s obzirom da za njegovo postojanje nije ni znao. Tvrdi da nije ni prikupljao novac niti se okoristio tim novcem.

'Otkada sam postao tajnik HDZ-a, poslovanje stranke je potpuno transparentno i u skladu sa zakonom. Moje ruke su apsolutno čiste, kao i poslovanje HDZ-a', rekao je Bačić, pa dodao: 'Dio osoba protiv kojih se vode istrage predbacujući odgovornost pokušavaju sa sebe skinuti odgovornost.'

S obzirom da je priznao da je saznao za gotovinska plaćanja, novinari su Bačića pitali priznaje li time da je postojao tzv. crni fond HDZ-a?

'U tom trenutku, kada sam doznao za gotovinska plaćanja, ta gotovinska plaćanja je vodila pomoćnica tajnika za financije i glavni rizničar. U tom trenutku, dok nismo utvrdili sve okolnosti, vjerovao sam je taj dio gotovinskog plaćanja valjan i zakonit dio u poslovanju stranke. Naknadno sam utvrdio da je to dio sredstava koja nisu išla preko žiroračuna stranke', odgovorio je Bačić.

Na dodatno pitanje kako bi onda nazvao gotovinska plaćanja ako ne crnim fondom, Bačić je rekao da on zna samo što se događalo u vremenu otkad je on glavni tajnik te da spoznaje o onom što se događalo prije - nema.

Upitan je li onda imena ljudi koji bi imali nekakve spoznaje o crnom fondu HDZ-a i gotovinskim plaćanjima dostavio USKOK-u, rekao je da nije jer ga nitko nije pitao za ta imena.

Novinari su Bačića pitali i o radnom odnosu Branke Pavošević, koja je još uvijek zaposlena u HDZ-u, na što je on rekao da će 'ovih dana biti riječi o njezinom radnom odnosu'.