JOSIP BOLJKOVAC

'Mogli smo spriječiti rat, ali Tuđman nije pristao!'

04.03.2011 u 22:22

Bionic
Reading

U nastavku svoje ispovijedi pred kamerom Osječke televizije, prvi ministar unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj, Josip Boljkovac, u emisiji 'Karte na stol' našeg dopisnika Gorana Flaudera otkriva zašto mu je 2. svibnja 1991. jedan od najznačajnijih dana u životu

Tada je, naime, Franjo Tuđman odbio plan njega i Ante Markovića o smjeni ministra obrane tadašnje SFRJ, Veljka Kadijevića i postavljanje generala Antona Tusa na to mjesto, čime bi se, uvjeren je, spriječio rat na prostoru bivše Jugoslavije. Toga ga je dana iznenadila i vijest o tragediji hrvatskih policajaca u Borovu selu, pa napokon otkriva i po čijoj su odluci policajci onamo otišli nezaštićeni u gradskim autobusima.

Josip Boljkovac otkriva kako je smijenjen u noći 1. srpnja 1991, nakon ubojstva načelnika osječke policije, Josipa Reihl-Kira te kakva je bila uloga Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša u tom atentatu. Šeksa optužuje i za sabotiranje provedbe dogovora na vrhu Republike Hrvatske i SFRJ o razoružanju i vraćanju JNA na mirnodopski režim te za izazivanje sukoba u istočnoj Slavoniji, gdje je Šeks bio predsjednik Kriznog stožera.