THE WALL STREET JOURNAL:

MMF smatra da Grčka treba restrukturirati dug

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.04.2011 11:05
  • Objavljeno 17.04.2011 u 11:01
PROSVJEDI GRČKA ATENA

PROSVJEDI GRČKA ATENA

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Međunarodni monetarni fond (MMF) vjeruje da je dug Grčke neodrživ i rekao je europskim vladama i dužnosnicima europske središnje banke da Atena treba razmotriti restrukturiranje duga do iduće godine, izvijestio je u nedjelju The Wall Street Journal u svom online izdanju, citirajući izjave tri dužnosnika upoznata sa situacijom

'MMF smatra da je stanje duga u Grčkoj neodrživo', rekao je jedan od tih dužnosnika, koji ima izravne spoznaje o tom pitanju, za Dow Jones Newswires.

'Visoki dužnosnici (MMF-a) rekli su uključenim stranama da restrukturiranje treba uskoro razmotriti', uključujući Europsku komisiju i vlade euro-zone.

Glasnogovornik MMF-a William Murray je zanijekao da je Fond preporučio restrukturiranje cijelog grčkog duga, uključujući i dio u posjedu privatnih vjerovnika. MMF je objavio da je razmotrio produljenje rasporeda otplate kredita za Atenu, što je oblik restrukturiranja.

Drugi dužnosnik je rekao da su brojni visoki dužnosnici euro-zone, uključujući i ministre financija, iznijeli slična stajališta Europskoj središnjoj banci (ECB), ali odgovor je bio da 'o takvim pitanjima ne treba otvoreno raspravljati'.

'ECB je apsolutno protiv bilo kakvog oblika restrukturiranja zbog zaraznih strahova. Francuska je također protiv toga', rekao je drugi dužnosnik.

Prvi dužnosnik je kazao kako MMF vjeruje da dospijeće grčkih obveznica mora biti 'znatno produljeno kao minimalni prvi korak'. Smanjenje glavnice koju Atena mora isplatiti svojim vjerovnicima također se može ispitati, rekao je dužnosnik.

MMF će najvjerojatnije produljiti rok otplate za oko 30 milijardi eura koje je dao Grčkoj, s tri na sedam godina kako bi se uskladio s produljenjem koje je euro-zona odobrila Grčkoj prošloga mjeseca, rekao je drugi službenik.

MMF je sklon mogućnosti prebacivanja njegova programa kreditiranja Grčke iz 'stand-by' fonda za pozajmice, koji obično ima rok otplate tri godine, u prošireni fond s rokom otplate do 10 godina. Izvršni odbor MMF-a o toj tranziciji još nije glasovao.

Prošireni fond za zajmove koristila je Argentina. Takvo reprogramiranje otplate duga zapravo je vrsta 'mekog' restrukturiranja, navodi WSJ.

Ukupni je dug Grčke na kraju prošle godine iznosio oko 340 milijardi eura. Oko 80 milijardi eura drže grčke banke i fondovi, te 50 milijardi eura ECB. EU i MMF su do sada dali Grčkoj oko 50 milijardi eura, kao dio zajma za sanaciju od 110 milijardi eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi