covid-19

MMF odobrio BiH kredit od 330 milijuna eura za borbu s koronavirusom

20.04.2020 u 21:31

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond odobrio je u ponedjeljak kredit od 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranja ekonomskih posljedica

Kako ja za Hinu potvrdio državni ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda, odluku o kreditu za BiH potvrdio je Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na sjednici održanoj u Washingtonu. „Ovo je važna potpora BiH, a uvjeti novoga kredita su povoljni kako bismo prebrodili krizu nastalu s koronavirusom“, rekao je Bevanda, koji je i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

MMF je odobrio ova sredstva iz tzv. Instrumenta za brzo financiranje, a BiH je bila među 90 zahtjeva koje je razmatrala ova financijska institucija. Bevanda je naveo kako će sredstvima MMF-a financirati i druge obveze sukladno donesenom Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Ova odluka upućena je i predstavnicima drugih razina vlasti u BiH koje će biti korisnici kredita.

Ranije je ministar Bevanda uvjetovao raspodjelu novca od MMF-a ukoliko s uključivanjem županija u kojima hrvatski predstavnici imaju daleko većeg utjecaja od entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te stoga što značajan dio nadležnosti u oblasti zdravstva ima županijska razina.

Sredinom ovoga mjeseca čelnici ključnih političkih stranaka su se pod pritiskom predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji ipak uspjeli dogovoriti kako raspodijeliti MMF-ov kredit čiji je cilj otklanjanje posljedice epidemije koronavirusa.

Od 330 milijuna eura 62 posto ide za Federaciju BiH od čega je polovica namijenjena za deset županija, dok Republika Srpska dobiva 38 posto novca. Od toga iznosa Republika Srpska i Federacija BiH će Distriktu Brčko dati po pola postotka iznosa koji im pripada.