PROSVJEDI ZA CIJENU MLIJEKA

Mljekari blokirali Podravsku magistralu

18.02.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Oko 60 proizvođača mlijeka s područja Varaždinske županije okupilo se u mjestu Poljanec i s 40-ak traktora zatvorilo Podravsku magistralu koju će, poručuju, blokirati tako dugo dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi

'Tražimo pridržavanje dogovorene cijene mlijeka prema Promemoriji o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj, iz 2009. godine', ističe predsjednik udruge Seljačka sloga Nikola Dombaj. Kaže da ih je razljutila jučerašnja izjava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da neće pregovarati s mljekarima tako dugo dok su na cesti. Ističe da će na Podravskoj magistrali ostati dok ne dobiju poziv na sastanak s ministrom.

Okupljati su se počeli oko 10 sati, a Dombaj kaže da u nastavku dana očekuje dolazak još traktora.

Mljekari iz Varaždinske županije u četvrtak su se okupili u mjestu Turčin kod Varaždina. Imali su namjeru krenuti traktorima put Zagreba, ali su od toga odustali jer ih se okupilo samo 20-ak. Na kraju su se razišli kućama te odustali i od prosvjeda pred varaždinskom Vindijom, što je bila jedna od opcija. Proizvođači mlijeka strahuju da će nakon Dukata, zbog konkurentnosti, otkupne cijene mlijeka smanjiti i ostale mljekarske tvrtke, među kojima i Vindija.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar jutros je rekao da proizvođaći mlijeka nastavljaju prosvjede, ali da su mljekare odblokirane. Prosvjeduju od utorka ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovu ispred logističkog centra Dukata te ispred KIM-a u Karlovcu. Traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

PREKINUT PROSVJED ISPRED KIM-A

Udruga proizvođača mlijeka KIM prekinula je nakon četiri dana i noći prosvjed ispred Karlovačke mljekare KIM, ali je dio njenih članova ostao uz potporu članova bjelovarske Udruge proizvođača mlijeka 'Moslavina' koji su došli iz Bjelovara da, kako kažu, 'očuvaju prosvjedni punkt, bez blokade tvornice i drugih pritisaka'.

Predsjednik KIM-ovih kooperanata Zdenko Močnik rekao je novinarima da imaju obećanje iz KIM-a da će u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. 'Iako teška srca, idemo kući', rekao je. 'Smatram da moramo ići, da bi nam se uopće odvozilo mlijeko, a drugo, imamo usmeno obećanje iz KIM-a da ćemo ovdje u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. Sada treba pokazati dobru volju i vidjeti je li točna javno izrečena izjava Alena Fontane, predsjednika uprave Dukata, u čijem sastavu djeluje i KIM, da 'ima mjesta za kompromis' u vezi njihovog jednostranog prijedloga da će se od 1. veljače mlijeko otkupljivati po cijeni od 2,30 kuna po litri', rekao je Močnik.

SELJACI SLAVONIJE I BARANJE U PROSVJEDU POTPORE

U znak potpore zahtjevima proizvođača mlijeka članovi Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su, oko podneva, s tridesetak traktora, započeli javni prosvjed na čepinskoj obilaznici, kod Osijeka.

Tajnik Zajednice udruga Stanko Zdravčević kazao je Hini kako njeni članovi 'žele dati potporu opravdanim zahtjevima mljekara' glede otkupne cijene mlijeka te kako su spremni nastaviti prosvjedovati sve dok taj problem ne bude riješen.

Najavio je kako se u ponedjeljak može očekivati širenje prosvjeda potpore na više mjesta, u nekoliko slavonskih županija.

Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU. U utorak su počeli prosvjed ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovo ispred logističkog centra Dukata te ispred KIM-a u Karlovcu.