AFERA HYPO

Mlakar može mirno spavati: Što sve treba za smjenu ustavnog suca?

16.08.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Iako su ranije priznali da su se lažno predstavljali, a sada je u javnost isplivalo i priznanje Josipa Vreska da je od posrednika Hypo banke dobio mito te u tom kontekstu kao svjedok spominje i Davorina Mlakara, ovim uvaženim članovima društva, Vresku kao članu Državnog izbornog povjerenstva i Davorinu Mlakaru, novopečenom ustavnom sucu, spomenute inkriminacije ne mogu naškoditi jer ih smijeniti može samo pravomoćna presuda sa zatvorskom kaznom

Nakon što je tportal još u travnju prošle godine otkrio kako su Danijel Ropuš, Davorin Mlakar i Josip Vresk svjedoci u austrijskom procesu protiv menadžera Hypo banke koji je podmitio hrvatske političare da bi zemljište na Pagu bilo prenamijenjeno u građevinsko potvrda toga stigla je ovih dana, nakon što je HTV objavio Vreskovo svjedočenje.

Od posrednika Alexa Kropiuniga od kraja 2006. godine do svibnja 2007. godine tri puta dobio je po 70.000 eura u gotovini… 'Kod predaje novca su uglavnom osobno bili nazočni Danijel Ropus i Davorin Mlakar’, rekao je Vresk na sudu.


Iako su i ranije priznali da su se lažno predstavljali, također vezano za ovaj slučaj, to im nije odmoglo u profesionalnim karijerama, a Mlakar je tek koji tjedan nakon toga postao ustavnim sucem. No niti nakon Vreskovog priznanja, koje inkriminira i Mlakara, ovaj dvojac ne bi trebao snositi posljedice.

Mlakar, koji je nedavno postao ustavnim sucem, posve je siguran iako njegov moralni autoritet Vreskovim svjedočenjem može biti znatno narušen. Ipak, Zakon o Ustavnom sudu je jasan - ustavni sudac može biti razriješen dužnosti ako sam to zatraži, ako trajno izgubi sposobnost za obavljanje svoje dužnosti ili ako bude osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenja kaznenog djela.

'Postupak se ne može voditi dok se ustavnom sucu ne skine imunitet. A sami suci Ustavnog suda glasanjem skidaju imunitet pojedinom članu', potvrđuje za tportal ustavna stručnjakinja Sanja Barić

Slično je i s Josipom Vreskom. Naime, kako je rekao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin, Josipa Vreska imenovao je Hrvatski sabor i jedino je Sabor tijelo koje može odlučivati o njegovoj sudbini. Vresk je uz to dostavio DIP-u dopis sa zdravstvenom dokumentacijom u kojoj navodi da trenutno ne može sudjelovati u radu DIP-a zbog zdravstvenih problema.

Prema Zakonu o državnom izbornom povjerenstvu, član Povjerenstva može biti razriješen dužnosti ako sam to zatraži, ako trajno izgubi sposobnost obavljanja svoje dužnosti, ako bude osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenoga kaznenog djela, ako izgubi koji od uvjeta potrebnih za izbor, ako ne ispunjava svoje dužnosti u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Povjerenstva te ako se kandidira na izborima.