PEPELJUGIN ZAKON U JUŽNOJ KOREJI

Mlađima od 16 nakon ponoći zabranjeno igrati igrice na internetu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Južna Koreja je odlučila smanjiti ovisnost djece mlađe od 16 godina o igricama na internetu pa je blokirala pristup takvim stranicama poslije ponoći za tu dobnu kategoriju prošlogA vikenda, čime je stupio na snagu novi zakon o kojemu se žestoko raspravljalo, objavio je CNN

Taj zakon, prozvan 'Pepeljuginim zakonom', omogućuje blokiranje pristupa internetskim stranicama s igricama nakon ponoći mlađima od 16 godina što je izazvalo je bijes tinejdžera ovisnih o igricama. Novi zakon ne pogađa igrice na mobitelu niti određene igrice na društvenim mrežama na internetu.

Južna Koreja, koju ima jednu od najbogatijih kultura online igranja u svijetu, pokušava obuzdati ovisnost o igricama koja može prouzročiti ozbiljne posljedice. Otprilike 8 posto stanovništva u dobi između 9 i 39 godina ovisno je o internetu, pokazala je studija koju je 2010. provela Nacionalna agencija za informacijsko društvo (NIA) koja vodi centar za savjetovanje o internetskoj ovisnosti. Stopa ovisnosti djece u dobi između 9 i 12 godina bila je najviša i iznosila je 14 posto.

Međutim, najnovija mjera u borbi protiv ove ovisnosti nikako se nije svidjela korisnicima interneta koji su preplavili internetsku stranicu ministarstva za ravnopravnost spolova i obitelj, budući da je ono pokrenulo donošenje toga zakona, svojim komentarima u kojima se nova mjera naziva 'gubitkom novca', 'idiotskom' i 'beskorisnom'.

Neki su čak pozvali vladu da zatvori ministarstvo, dok drugi smatraju da roditelji trebaju odlučivati o tome do koliko sati njihova djeca smiju igrati.

Jedni roditelji zatražili su očitovanje Ustavnog suda o novom zakonu.

'Možete reći da je netko alkoholičar ako pije više od tri boce alkoholnog pića dnevno, ali ga ne možete nazvati alkoholičarom zato što pije poslije ponoći. Isto je s igranjem', izjavio je jedan odvjetnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi