PRIPREMILI MU KRIPTU

Mladić se skrivao u ženskom manastiru u Zrenjaninu

29.05.2011 u 18:40

Bionic
Reading

Ratko Mladić u manastir je doveden u teškom stanju, pa su ubrzano počeli sređivati kriptu u koju bi bio pokopan. No nakon više od mjesec dana se oporavio i - nestao

Početkom listopada 2006. Ratko Mladić boravio je u ženskom manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, gdje je planirano da bude i pokopan pa je u manastiru čak bila pripremljena i kripta ispred samog oltara, jer je ratni zapovjednik i haaški optuženik vjerovao da će mu trenuci s monahinjama biti zadnji životni dani, piše beogradski Blic pozivajući se na izvor blizak Eparhiji bačkoj, kojoj pripada ovaj manastir. Haaški bjegunac je u manastir doveden nakon što je doživio infarkt početkom listopada, u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, kaže izvor.

Kripta otvorena nakon 50 godina

'Na trenutke se gubio, jedva komunicirao i fizički oslabio. Desna strana tijela mu je jedno vrijeme bila potpuno oduzeta, usta iskrivljena, a ruka nepomična. Bio je zatvoren u jednu od manastirskih ćelija', kaže izvor Blica dodajući da je u manastiru imao 'konstantnu medicinsku njegu, ali je svejedno bilo neizvjesno hoće li preživjeti'.
'U ćeliji je proveo više od mjesec dana, ali prva dva tjedna su bila potpuno neizvjesna. Bio je toliko loše da su u manastiru ubrzano počeli sređivati kriptu u koju bi bio pokopan', tvrdi izvor. Objašnjava da su, dok je Mladić ležao teško bolestan, radnici otvorili kriptu koja nije bila otvarana 50 godina, a moći igumanije koja je tu bila pokopana premjestili su na drugo mjesto u samostanu.

Planirali tajni grob

'Cijela kripta je zatim očišćena, sanirana je vlaga i bila je spremna da u njoj Mladić bude pokopan', priča Blicov sugovornik, napominjući da bi Mladić bio sahranjen bez obilježja i 'samo bi mali broj ljudi znao čije tijelo se nalazi u kripti'. Nakon tri tjedna Mladić se oporavio, šetao vrtom kad su manastirska vrata bila zatvorena, ali je vrlo malo govorio i teško se kretao. No 'bilo je izvjesno da će preživjeti'. Nakon više od mjesec dana, Mladić je napustio manastir Svete Melanije, nitko ne zna tko ga je odveo, kuda je otišao, ali više se nije pojavljivao u tome manastiru. Istražni organi, ipak, ne veruju da je Sveta Melanija jedini manastir u kojemu je Mladić povremeno boravio, zaključuje Blic.