pucnjava na markovu trgu

Mladić je na policajca na Markovu trgu pucao ilegalnom puškom, dozvoljenom samo u vojsci. Stručnjak otkriva istinu oko dobrovoljnog vraćanja oružja

13.10.2020 u 07:15

Bionic
Reading

Što je 22-godišnjaka motiviralo na napad - neće se znati do završetka istrage. No ono što znamo je da je još jedan napad koji je zgrozio zemlju - počinjen ilegalnim oružjem koje koriste vojnici. Kako je počinitelj do oružja došao - odgovor na to pitanje dat će i pretraga njegove obiteljske kuće

Kako donosi Dnevnik.hr, kalašnjikov iz kojeg je mladić jučer pucao je oružje koje je zabranjeno posjedovati.

'Radi se o tipično vojnom, policijskom oružju koje isključivo jedinu ima namjenu u tim oružanim sustavima određene države i nikako nije namijenjeno za upotrebu od strane civila', objašnjava sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Više od 98 posto zločina u Hrvatskoj se počini oružjem koje napadači nelegalno posjeduju. Najveći dio potječe iz Domovinskog, ali i II. svjetskog rata.

'Ja bih rekao - svaki tjedan negdje imamo situacije da se pronalazi oružje i minska eksplozivna sredstva, ali i građani također javljaju za određene količine oružja i minsko eksplozivnih sredstava', kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Već 13 godina provode akciju Manje oružja, manje tragedija. Za to vrijeme prikupljeno je oko 340.000 komada vatrenog oružja, više od 5,5 milijuna komada streljiva te oko 5300 komada eksploziva.

No iako brojke zvuče impresivno - realnost je, smatra sudski vještak, drugačija.

'Vraćeno je ono vatreno oružje odnosno oni primjerci koji su ili uništeni ili dotrajali tako da više nisu za upotrebu. Stvarno oružje, uporabljivo oružje, dobre kvalitete, ostalo je u rukama civilnih građana!', rekao je sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović.