KRAĐA DOTRAJALE ROBE

Mladi Riječani opijaju se prastarim estonskim pivom

mladi alkohol

mladi alkohol

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Vecernji list

Mladi Riječani već tjednima na ulici, uglavnom u centru grada, ispijaju estonsko voćno pivo kojem je rok trajanja istekao prije gotovo godinu dana. Riječ je o 'ostacima' propale tvrtke koja si nije mogla priuštiti uništavanje robe a mladi su to iskoristili

Pojedini paketi imali su na deklaraciji označeno najbolje upotrijebiti do određenih datuma 2010. godine, što znači da je pivo staro dvije godine. Ova nesvakidašnja i zabrinjavajuća priča, budući da bi svatko tko pije dotrajalo pivo mogao imati zdravstvenih problema, rezultat je poslovnog neuspjeha tvrtke Kontinent d.o.o. iz Kostrene. Kontinent je mala tvrtka koja se bavi veleprodajom hrane i pića, a vlasnik joj je Kostrenjanin ruskog porijekla Valerij Rasskazov , poznat u Rijeci prije svega kao donedavni član baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca.

Rasskazovljeva tvrtka došla je u financijske probleme, zbog čega si Rasskazov nije mogao priuštiti uništavanje 20 paleta piva, koje je ostavio pored skladišta Purisa na Brajdici, iza lokotom zatvorenih vrata. No, mladi su pronašli put do piva i već duže vrijeme, sve do minule nedjelje, krali goleme količine po zdravlje potencijalno opasnog pića, u kojem su uživali na riječkim trgovima i ulicama. Prema riječima pojedinih svjedoka, besplatno pivo centrom Rijeke dijeli se već mjesec dana, piše Novi list

'Robu nisam mogao zbrinuti zato što su u Metisu tražili puno novaca za uništenje. Nama je firma u blokadi, jednostavno smo propali i nismo si mogli priuštiti uništenje. Tražili su dva puta više od iznosa za koji smo mi prodavali tu istu robu u veleprodaji. Cijelo vrijeme sam tražio kako ću i gdje prebaciti robu i onda su mi iz Purisa dozvolili da ostane tu još neko vrijeme', kaže Rasskazov.

Prema nekim tvrdnjama, kostrenski poduzetnik i bivši baletan znao je što se događa na Brajdici, ali nije ništa poduzimao budući da mu je bilo u interesu da pivo kojem je istekao rok trajanja jednostavno nestane. Rasskazov opovrgava ove tvrdnje.

Policija je za problem krađe piva na Brajdici znala još od 30. lipnja, ali odnošenje piva trajalo je još desetak dana nakon toga. S obzirom na velike količine pića koje su odnesene s Brajdice, sasvim je izgledno da ovo estonsko pivo još uvijek kola riječkim ulicama. Stoga svakako treba biti pažljiv i ne piti pivo D Light od višnje i nara prije provjere roka trajanja. Ispijanje dotrajalog piva naime može izazvati štetu po zdravlje, od mučnine do ozbiljnijih posljedica.

'To mi je najveći problem. Rok trajanja je istekao i strah me, ako se netko otruje, da ću završiti u zatvoru. Nitko neće pitati što se točno dogodilo. Ali ja doista nisam ništa kriv jer nisam znao što se događa. Koliko sam mogao, prošli vikend sam odvezao', rekao je Rasskazov čija je tvrtka uvozila estonsko pivo za riječke kafiće i restorane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi