odbačena tužba

Mladež AfD-a dokazano ektremno desna organizacija, evo što to znači

06.02.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka smije mladež desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) tretirati kao udrugu s ekstremno desnim svjetonazorom, priopćio je u utorak Upravni sud u Koelnu

Upravni sud u Koelnu odbacio je tužbu Mlade alternative (JA), mladeži AfD-a, protiv odluke Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka da ovu organizaciju uvrsti u organizacije s „utvrđenim ekstremno desnim stremljenjima“.

Do sada je mladež AfD-a bila smatrana „potencijalno ekstremno desnom“ organizacijom. Novo vrednovanje kojim se ona tretira kao „utvrđeno ekstremno desna“ omogućava državnim organima korištenje metoda tajnih službi poput prisluškivanja i praćenja aktivnosti članova kako bi se spriječile eventualne veće ugroze po ustavni poredak Njemačke.

U odluci suda se navodi kako mjera tretiranja JA kao ekstremno desne organizacije nije uperena protiv same stranke, nego isključivo služi tomu da se utvrdi prijeti li djelovanje te stranke ustavnom poretku SR Njemačke.

U obrazloženju odluke se navodi da JA slijedi svjetonazore koji se temelje na nacionalističkoj ideologiji i ideologiji „rasne i etničke“ pripadnosti te da JA također provodi „snažnu agitaciju“ uperenu protiv pripadnika muslimanske zajednice i stranaca općenito.

Organizacija mladih AfD-a nastavlja zastupati koncept etničkog podrijetla te je isključivanje "etničkih stranaca" središnja ideja JA i stoga prekršaj protiv ljudskog dostojanstva, navodi sud.

"Pored toga, JA nastavlja sudjelovati u masovnoj agitaciji protiv stranaca i posebno protiv islama i muslimana. Tražitelji azila i migranti općenito se sumnjiče i omalovažavaju. Imigranti se općenito označavaju kao paraziti i kriminalci ili omalovažavaju na druge načine, zanemarujući njihovo ljudsko dostojanstvo", napisao je sud.

Sud je procijenio da JA djeluje protivno načelima demokracije na svim političkim razinama te da Saveznu Republiku Njemačku izjednačava s diktatorskim režimima, "osobito nacističkim režimom i bivšom Istočnom Njemačkom".

Uz ovakvu kvalifikaciju mladeži AfD-a kao „dokazano ekstremno desni“ definirani su i neki drugi dijelovi AfD-a poput ogranka u Tirinškoj.

U saveznim pokrajinama na istoku Njemačke desničarski AfD u međuvremenu uživa podršku preko 30 posto birača.