ZA RAD SPREMNE

Mlade nezaposlene žene krenule u akciju!

17.05.2013 u 11:12

Bionic
Reading

Ako ste ovih dana u šetnji Zagrebom primijetili plakat s naše naslovne slike, vjerojatno niste morali puno naprezati mozak da shvatite poruku ilustracije čak i ako, onako u hodu, niste stigli pročitati neki od napisa ispod nje

Naime, plakatić je tiskan u nekoliko verzija s različitim tekstovima: 'Za rad spremne', 'Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a' i 'Radno mjesto ne dobivaš često'.

Prvi potpis zapravo je istovremeno i jasna poruka i naziv inicijative koju su pokrenule sudionice projekta Mlade žene mijenjaju svijet, koju u Hrvatskoj provodi nevladina, feministička organizacija CESI.

Na svojoj Facebook stranici inicijativa organizira akciju kojom želi podići svijest o kontraproduktivnim mjerama vlasti koje pogađaju sve mlade u Hrvatskoj, ali posebno žene. Za rad spremne stoga će u subotu, 18. svibnja, od 10 do 13 sati na Zrinjevcu prikupljati potpise ispod pisama koja će poslati ministarstvima.

Aktivistice upozoravaju da se nezaposlenost mladih u Lijepoj našoj popela na čak 51,6 posto - PDV je prešišala još prije par godina, te da je udio žena u toj zastrašujućoj statistici značajno veći nego muškaraca. Drugim riječima posao ne dobivaju često, naprotiv.

'Naime, djevojke čine većinu studentske populacije na društvenim i humanističkim fakultetima, s čijim diplomama kasnije teže pronalaze posao, dok mladići s diplomama tehničkih fakulteta lakše dolaze do radnog mjesta i ono je najčešće bolje plaćeno', ističe inicijativa i traži da se mladi prestanu promatrati kao homogena skupina, odnosno da se prepoznaju specifični problemi žena.

Za rad spremne također smatraju da gotovo sve mjere koje su resorna ministarstva donijela kako bi se smanjila nezaposlenost mladih kao što je 'volontiranje za 1600 kuna' zapravo služe svojevrsnom izrabljivanju mladih. U ime stjecanja iskustva, oni gotovo besplatno rade godinu dana, da bi potom bili zamijenjeni novim volonterima.

Među ostalim problematičnom drže i kulturu poduzetništva koju razvijaju vladajući, a koja, kako ističu, pokazuje da nisu svjesni da kod djevojaka ne postoji mnogo mogućnosti za otvaranje vlastitog biznisa.

Shvativši da svoju sudbinu moraju uzeti u svoje ruke i nešto same poduzeti, Za rad spremne odlučile su se na akciju.

Kažu da im je cilj podići svijest o položaju mladih žena na tržištu rada, aktivirati ih da postanu svjesne diskriminacije pri zapošljavanju, ali i na radnom mjestu te ohrabriti ih da se usude adekvatno reagirati.

'Želimo konstruktivnu politiku i njenu implementaciju za Hrvatsku prepunu znanja i kompetencije, a ne diskriminacije. Iz tog razloga ćemo u subotu od 10 do 13 sati na Zrinjevcu prikupljati potpise ispod pisama koje ćemo simbolički poslati ministarstvima kako bismo ih senzibilizirali i uvjerili da je ovaj problem nezanemariv', poručuju mlade ativistice.