BITKA ZA TERRA ISTRIANU

Mještani ustali protiv gradnje luksuznog resorta

27.01.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Izmjene i dopune prostornog plana Umaga naišle su na otpor stanovnika naselja Moela. Naime, radi se o ciljanim izmjenama prostornog plana za područje bivše Tvornice cementa gdje bi trebao izrasti luksuzni turistički resort Terra Istriana.

Idejni plan prenamjene industrijske u zonu elitnog turizma osmislila je sredinom 2005. ugledna konzultantska kuća THR iz Barcelone, no projekt, čija se vrijednost procjenjuje na više od 200 milijuna eura, još uvijek je na čekanju.

Umaška tvornica cementa odlučila se 90-ih ugasiti proizvodnju i krenuti u sasvim drugom smjeru. Projekt Terra Istriana zamišljen je kao moderan turistički centar koji bi na 118 ha površine objedinjavao tri cjeline: ribarsko selo s istarskom arhitekturom i lukom za nautičare, ekološko-poljoprivrednu zonu s botaničkim vrtom i amfiteatrom, gdje bi se održavale predstave koje bi publika mogla pratiti i sa svojih usidrenih jahti te jezersko ruralno naselje s vilama. Također, predviđa se i izgradnja dva hotela s pet zvjezdica, ukupnog kapaciteta 2.270 postelja te pratećih sadržaja, kao što su butici, ugostiteljski i trgovački objekti te razni zabavni sadržaji. U novom turističkom resortu, koji karakterizira velika ekološka osviještenost, gostima bi se nudilo ne samo uživanje u zdravoj hrani, nego i sudjelovanje u 'proizvodnji', odnosno u ribarenju, branju maslina i sličnim aktivnostima.

Projekt je više puta mijenjan, no navodno bi izgrađeni objekti pokrivali tek 17 posto od 118 ha, a obećava i zapošljavanje 800 djelatnika, od čega oko 650 uslužne djelatnosti No, iako su u umaškom naselju Moela sretni da više ne moraju udisati prah iz tvornice koja im je bila u neposrednom susjedstvu, ipak se dijelu projekta protive.

Predsjednik Mjesnog odbora Moela Valdi Buršić veli da su stanovnici ovaj tjedan počeli skupljati potpise. Peticiju namjeravaju uputiti gradskim vijećnicima i gradonačelniku, budući da je u tijeku izmjena prostornog plana kako bi se konačno omogućio početak realizacije tog velikog turističkog projekta.

'Nismo protiv projekta, ali smo i na javnoj raspravi izrazili da se protivimo lučkim sadržajima. Projektom je predviđena marina nautičkog turizma sa 200 vezova i ribarska marina, a kao mogućnost navodi se i trajektna luka. Nautička marina u zaljevu Pozoi, bila bi smještena s unutrašnje strane lukobrana i u blizini dviju gradskih plaža, čemu se stanovništvo protivi jer to su jedine plaže u centru grada', kaže Buršić. Pojašnjava da naselje Moela ima oko tri tisuće stanovnika, odnosno prema popisu 2.500 glasača, pa očekuje da će 250 do 300 potpisa na peticiji skupiti u nekoliko narednih dana.

'Želimo sačuvati taj dio obale, dati nešto u nasljeđe generacijama koje dolaze', kaže Buršić, dodajući da je Mjesni odbor Moela predložio da se marina za nautičare vrati na postojeću lokaciju, gdje je nekad bio kamenolom, a što je ranijim prostornim planom bilo i predviđeno.

Hoće li Grad Umag poslušati građane ili će donijeti prostorno-planske dokumente prilagođene projektu, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, izmjene i dopune prostornih planova šalju se na nadležno Ministarstvo, koje ih može prihvatiti ili odbiti, pa stanovnici Moele smatraju da za peticiju nije prekasno.