nemiri ne prestaju

Mjanmarska policija ponovno prekinula prosvjede, dan nakon najkrvavijeg dana od puča

04.03.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Policija u Mjanmaru u četvrtak je suzavcem i pucnjavom prekinula prosvjede u nekoliko gradova, ali nema vijesti o žrtvama dan nakon što su Ujedinjeni narodi rekli da je 38 ljudi ubijeno u najkrvavijem danu od prošlomjesečnog puča.

Nepokolebljivi aktivisti rekli su da odbijaju prihvatiti vojnu vlast i odlučni su u zahtjevu da se na slobodu pusti izabrana čelnica vlade Aung San Suu Kyi i prizna njezina pobjeda na izborima u studenom.

"Znamo da nas mogu ubiti meci, ali nema smisla ostati živ pod huntom", rekao je aktivist Maung Saungkha za Reuters.

Policija je kasnije otvorila vatru i upotrijebila suzavac za suzbijanje prosvjeda u Yangonu i središnjem gradu Monywa, rekli su svjedoci. Policija je pucala i u gradu Patheinu, zapadno od Jangona, izvijestili su mediji.

U Yangonu se ubrzo opet okupilo mnoštvo prosvjednika, skandirali su i pjevali.

Veliko se mnoštvo okupilo u mirnim skupovima i drugdje, uključujući grad Mandalay i povijesni hram Bagan, gdje su stotine koračale noseći slike Suu Kyi i natpis: "Oslobodite našu čelnicu", rekli su svjedoci.

Ranije u četvrtak, pet borbenih zrakoplova izvelo je nekoliko niskih nadlijetanja u formaciji iznad Mandalaya, rekli su stanovnici, u onome što se činilo kao pokazivanje vojne moći.

Broj smrtno stradalih žrtava prešao je 50 u danima dok vojska nastoji nametnuti svoju vladavinu.