krvavo gušenje prosvjeda

Mjanmar: Više od 500 mrtvih, pobunjeničke frakcije prijete hunti

30.03.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Mjanmarske snage sigurnosti ubile su više od 500 civila u prosvjedima koji su izbili nakon puča 1. veljače i svrgavanja izabrane čelnice Aung San Suu Kyi, a pobunjeničke skupine zaprijetile da će se pridružiti prosvjednicima ukoliko vojska nastavi s prolijevanjem krv

Mjanmarski generali oglušili su se na osude i sankcije Zapada i nastavljaju svoj teror kako bi zaustavili prodemokratske prosvjede i štrajkove.

Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), pobunu protiv vojne hunte životima je do sada platilo 510 judi, među kojima su brojni učenici i studenti.

Nakrvaviji dan je bio u subotu kada su oružane snage ubile najmanje 107 civila, među kojima i sedam malojetnika.

Više pobunjeničkih frakcija je stoga danas zaprijetilo da će uzeti oružje u ruke protiv hunte.

"Ako snage sigurnosti nastave ubijati civile, pridružit ćemo se prosvjednicima i uzvratiti", poručile su pobunjeničke skupine među kojima je i Vojska Arakana (AA).

Radi se o dobro naoružanoj skupini s više tisuća boraca.

Prema riječima Debbie Stithard iz Međunarodne federacije za ljudska prava (IFHR), postoji bojazan da će stanje prerasti u "potpuni građanski rat".

"Hunta ne popušta i ne želi učiniti nikakve ustupke, a prosvjednici, do sada uglavnom miroljubivi, pozvali su u pomoć naoružane skupine kako bi se zaštitili", rekla je Stithard.

Od stjecanja nezavisnosti Mjanmara 1948., brojne etničke skupine su u sukobu sa središnjim vlastima i žele veći stupanj autonomije, pristup prirodnom blagu kojim ta zemlja obiluje, ali i dio novca od unosne trgovine drogom.

Vojska je s nekoliko pobunjeničkih skupina posljednjih godina dogovorila prekid vatre te je čak povukla AA s popisa terorističkih organizacija.

No, vojska je ovaj tjedan pokrenula nekoliko operacija na jugoistoku zemlje, ciljajući jednu od najvećih oružanih skupina Karensku nacionalnu uniju (KNU) zbog napada i zauzimanja jedne vojne baze i likvidacije više vojnika.

Ovo je prvi takav događaj u tom području unazad 20 godina.

Tijekom 1980-ih, KNU je pod oružjem imala oko 20.000 ljudi. Prema podacima iz 2006, taj se broj spustio na oko 4000.

U bijegu pred nasiljem, iz Mjanmara je na Tajland pobjeglo oko 3000 ljudi.