MEĐUNARODNI INSPEKTORI

Misija IAEA-e koja će posjetiti nuklearku Zaporižja stiže danas u Kijev

29.08.2022 u 19:52

Bionic
Reading

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će posjetiti nuklearnu elektranu Zaporižja pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine napustila je Beč i trebala bi u ponedjeljak stići u Kijev, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Očekuje se da će misija započeti s radom u nuklearnoj elektrani Zaporižji narednih dana", napisao je na Facebooku glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju rekao je da će predvoditi tim inspektora u elektrani na rijeci Dnjepar.

"Moramo zaštititi sigurnost najvećeg ukrajinskog i europskog nuklearnog postrojenja", napisao je Rafael Grossi na Twitteru.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

IAEA je odvojeno rekla da će misija procijeniti fizičku štetu, evaluirati radne uvjete i provjeriti sigurnosne sustave. Također će "provesti hitne zaštitne aktivnosti", što je napomena koja se tiče praćenja nuklearnog materijala.

U ponedjeljak su službenici koje je postavila Rusija rekli da je ukrajinski raketni napad napravio rupu u krovu skladišta goriva u Zaporižji.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njihove snage oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su pokušale napasti nuklearnu elektranu, izvijestile su ruske novinske agencije. Navode da nema ozbiljne štete i da je razina radijacije normalna.

Kremlj je izvijestio da je misija IAEA-e "nužna" i pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Ukrajinu da smanji vojne tenzije oko elektrane.

Ujedinjeni narodi, SAD i Ukrajina pozvali su na povlačenje vojne opreme i osoblja iz nuklearnog kompleksa kako elektrana ne bi bila meta. No Kremlj je isključio napuštanje lokacije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da misija IAEA-e mora odraditi svoj posao politički neutralno.