nezadovoljstvo

Mišić (SDP) za raspisivanje lokalnog referenduma o izmjenama zagrebačkog GUP-a

21.08.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Uspije li gradonačelnik Milan Bandić od Ministarstva graditeljstva ishoditi suglasnost za izmjene GUP-a, SDP će pozvati ostale gradske zastupnike da prikupe potpise i predlože raspisivanje lokalnog referenduma, najavio je u srijedu gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić

Objasnio je kako je potrebno prikupiti trećinu, odnosno 17 potpisa gradskih zastupnika, kako bi na sjednici Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o Generalnom urbanističkom planu (GUP) predložili raspisivanje tog lokalnog referenduma. Na njemu će Zagrepčani odlučiti podržavaju li ove izmjene GUP-a na način kako ih predlaže gradonačelnik ili ćemo ući u novi postupak rasprave o GUP-u, rekao je Mišić na konferenciji za novinare.

Poručio je kako će SDP-ovci ustajati na tome da se ne radi takozvani 'Zagrebački Manhattan'.

Podsjetio je kako je javna rasprava o izmjenama GUP-a provedena usred ljeta. 'Iako je gradonačelnik htio sakriti javnu raspravu od očiju javnosti, više od 9000 primjedbi dano je na prijedlog izmjena GUP-a', izrazio je zadovoljstvo Mišić.

On kaže kako to pokazuje da Bandić 'nema bianco podršku građana za provođenje samovolje i ideja koje je dobio u Dubaiju'.

Rekao je i kako se stručna javnost 'jednoobrazno protivi idejama gradonačelnika', a najistaknutije su 'devastacija hipodroma, odnosno njegova prenamjena u stambeno-poslovnu zonu te izgradnja podzemnih garaža na području Donjeg grada'.

Mišić je rekao kako se tim izmjenama GUP-a najavljuje i izgradnja nacionalnog nogometnog stadiona. Kaže kako je Bandić prevario građane jer je 2008. i 2009. rekao da o stadionu mogu odlučiti isključivo građani na referendumu, do kojega nije došlo, kao što nije bilo niti obećanog referenduma o izmjeni naziva Trga maršala Tita.

Skandaloznom je ocijenio najavu pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo Mirke Jozić da će 'problem otpada riješiti kažnjavanjem građana'.

Mišić je istaknuo kako će uskoro biti godinu i pol dana od izglasavanja novog Plana gospodarenja otpadom te da Grad Zagreb nije napravio apsolutno ništa.

Kaže kako se pretrpani kontejneri s plastikom tjednima ne prazne te da zbog toga građani u njih ne mogu odložiti plastiku pa je logično daje ostavljaju pored kontejnera.

Krivac za to je neodgovornost Gradske uprave i nerad Čistoće, ocijenio je Mišić i ustvrdio kako je to 'ključan razlog zbog čega grad na žalost grca u smeću i sve više počinje ličiti na Napulj'.

Pozvao je Bandića i da građanima Novog Zagreba odgovori hoće li u konačnici izmjestiti domaće životinje iz Jakuševca.