BRANITELJ VUKOVARA

Mirovina majci poginulog francuskog dragovoljca

30.05.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika pokrenula je postupak da se obitelji ubijenog vukovarskog junaka, Francuza Jeana-Michela Nicoliera, dodijeli zaslužena mirovina i druga prava iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja

Podsjećajući na ratni put francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera, koji je u jesen 1991. došao braniti Hrvatsku i Vukovar, iz tovarničke udruge tvrde da je riječ 'o jednom od ratnih heroja vukovarske bitke i junaka Domovinskog rata'.

Nicolier se, inače, kao dragovoljac borio na vukovarskom Sajmištu gdje je ranjen te prevezen u vukovarsku bolnicu. Nakon pada Vukovara likvidiran je na Ovčari, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

'Jean-Michelova majka Lyliane Fournier proteklih mjeseci prikupila je sve potrebne dokumente i poslala nam ih, te smo ih dali prevesti na hrvatski jezik, ovjeriti kod ovlaštenog sudskog tumača i predali Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje u Zagrebu. Tim činom počeo je postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu za majku Jeana-Michela Nicoliera', pojasnio je Antun Ivanković, predsjednik udruge Dr. Ante Starčević.

Upravo je ta udruga učinila mnogo da se u javnosti ispriča ratni put ubijenog hrvatskog branitelja Jeana-Michela Nicoliera, vraćanje njegovog imena u Registar hrvatskih branitelja, ali i organiziranje i financiranje dolaska njegove obitelji u Vukovar na 20. obljetnicu komemoracije.

Nicoliera su Tovarničani i predložili za posthumno odlikovanje što je predsjednik Ivo Josipović i učinio te prošle godine uručio odličje braniteljevoj majci. Mirovinu majci poginuloga branitelja u udruzi Dr. Ante Starčević smatraju svojevrsnim dugom za sve što je njezin sin učinio u vrijeme Domovinskog rata.