ŽICANJE U PRORAČUNU

'Ministrima sam rekao da gasim telefon i mijenjam broj'

17.02.2016 u 13:16

Bionic
Reading

'Ne bih rekao da ima problema u razgovorima o proračunu s ministrima. To je standardna procedura razgovora, na isti način na koji je i bilo predviđeno. Ministri su konstruktivni, a rekao sam im da u sljedećih nekoliko dana gasim telefon i mijenjam broj', kazao je znakovito Zdravko Marić, ministar financija, odgovarajući na pitanje ima li problema s ministrima Mosta oko slaganja proračuna koji bi trebao biti gotov do 10. ožujka

Upitan kakve kratkoročne posljedice očekuje na potrošnju i rast BDP-a ako proračunski deficit sreže na tri posto, Marić je kazao da se vodi računa o tome.

'Ideja je pratiti proračun u ukupnom kontekstu i njegovom doprinosu ukupnom gospodarskom rastu. Gospodarski rast koji imamo nije jak, ali ga treba održavati i činiti sve da se pojačava. Sigurno je to da ciljamo proračun i ukupni deficit te sve mjere na način da ne ugroze rast. Ciljamo one kategorije koje imaju što niži multiplikativni učinak', kazao je Marić.

Osvrnuo se i na medijsku najavu da će slovenski IMPOL preuzeti šibenski TLM.

'Imamo prijedloge i rješenja. U medijima se spominje ime, a blizu smo rješenja i u narednih nekoliko dana to ćemo napraviti. Ne mogu potvrditi da je riječ o Slovencima jer problematiku TLM-a promatramo i iz perspektive bankarskog sustava', istaknuo je Marić.

Na pitanje hoće li se minimalna isplata plaća radnicima za tvrtke koje su u stečaju isplatiti iz proračunske pričuve ministar je kazao kako sredstva za to nisu planirana u dovoljnom iznosu u privremenom financiranju te da ih se mora planirati u proračunu za 2016.

Podsjetio je da i od danas u Zagrebu boravi tehnička misija MMF-a.

'Boravit će ovdje tjedan dana i obavit će razgovore u nekoliko institucija, poput ministarstva rada, zdravstva, uprave i financija. Bit će i u HNB-u i, kako je to ustaljena praksa, vidjet će se i s ekonomskim analitičarima pojedinih banaka. Riječ je o standardnoj proceduri i to je priprema za dolazak redovne misije tijekom travnja', zaključio je Marić.