STRAST ZA JEDRENJEM

Ministrica pobijedila moćnog odvjetnika

21.12.2012 u 17:28

Bionic
Reading

'Čestitam ministrici Ani Mrak Taritaš na pobjedi', izjavio je jučer odvjetnik Marijan Hanžeković koji je od ministrice graditeljstva i prostornog uređenja izgubio u bitki za mjesto predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza. Oboje su zaljubljenici u jedrenje, ali pripadaju, kako je rekla ministrica, sasvim različitim jedriličarskim svjetovima

'Gospodin Hanžeković i ja imamo puno razlika: iz različitih smo podneblja, živimo u različitom okruženju, imamo potpuno različite životne putove, a i na funkciju predsjednika saveza kandidirali su nas potpuno različiti klubovi. Hanžekovića je kandidirao klub Labud, u kojem, ako želite popiti kavu, morate imati VIP karticu, a kavu dobijete besplatno, a mene klub Sv. Nikola, u koji uđete bez problema, a kavu si morate platiti sami. No, zajednička nam je ljubav prema jedrenju', ispričala je Jutarnjem listu ministrica A. Mrak Taritaš.

Protiv Hanžekovića za tu se funkciju natjecala i početkom prošle godine, kad je izgubila za tri glasa. Ovaj put pobijedila je s dva glasa više: 61-59.

'Prošli put kad sam se kandidirala nudili su mi da uđem u Hanžekovićev izvršni odbor, ali sam odbila jer se nisam slagala s njegovim načinom rada. Smatrala sam da ne vodi savez na dobar način, pa sam se opet kandidirala', rekla je ministrica.

U rad saveza prvi se put uključila prije godinu i pol dana, kad je prvi put otišla na godišnju skupštinu.

'Otišla sam tada za govornicu i ispričala što mislim o svemu tome. Pitali su me bih li se angažirala i natjecala, rekla sam da bih i tako sam krenula u sve to', rekla je ministrica. Kritizira Hanžekovićev dosadašnji sustav natjecanja te ga smatra manjkavim. Drži da je takav sustav doveo do velikog nezadovoljstva među malim klubovima.

'Želim pomoći malim klubovima da nam baza mladih jedriličara bude što veća jer je tako veća mogućnost uspjeha. Reprezentativce kandidate za medalju na Olimpijadi neću ometati, već ih pustiti da definiraju vlastiti put, a savez će im pomoći da ga ostvare', najavila je ministrica A. Mrak Taritaš.


Jedrenje ju je, kaže, osvojilo još sredinom 80-ih. Ona i njezin suprug tek su se bili vjenčali te, na nagovor prijatelja, jedno ljeto otišli na jedrenje.

'Ubrzo smo počeli sami jedriti' ispričala je. Kupili su, rekla je, jednu malu jedrilicu, toliko malu da je ministrica u kabini kuhala klečeći na podu. 'No ništa nam nije bilo teško. Oplovili smo njome cijeli Jadran. Imala je samo dvije male kabine, no nama je to bilo dovoljno', prisjetila se ministrica.

'Jedrenje se pretvorilo u naš stil življenja. U ono vrijeme jedrenje je bilo asketizam, a danas je to ipak gospodsko jedrenje. Sad jedrimo na jedrilici od 15 metara, koja je u vlasništvu naših prijatelja, i imamo četiri kabine. To je hotel Hilton u usporedbi s našom nekadašnjom jedrilicom', ustvrdila je.

Strast su prenijeli, kaže, i na djecu, pa je ministrica početkom 90-ih sina upisala u školu jedrenja na Jarunu. Njihov sin Ivan Taritaš postao je sportaš prve kategorije. 'Prošli je tjedan diplomirao te će morati donijeti odluku čime će se baviti u životu', zaključila je ministrica.