model još dogovaraju

Ministrica Obuljen Koržinek o ljetnim festivalima: Svi će se održati, dio gledališta može biti za one bez covid-potvrde

23.06.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskoga radija 'A sada Vlada' rekla je kako će se svi ljetni festivali održati, kao i mnogobrojne muzičke manifestacije, te da se još dogovara model prema kojem će se puniti gladališta.

'I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali - Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali - održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike, jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta', rekla je Obuljen Koržinek za HRT.

Organizirat će se, istaknula je, i brojni muzički festivali.

'Prošli tjedan smo na Vladi usvojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom - tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stvarnosti bili onemogućeni raditi. Dat ćemo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti', rekla je ministrica.

Još se, istaknula je, dogovara način djelovanja. Obuljen Koržinek misli da će to biti hibridni model: ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu, ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

'Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima', kazala je ministrica za HRT. Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima, dodala je.

'Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je cijepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke', rekla je Obuljen Koržinek.