BAGERI U AKCIJI

Ministrica kreće u rušenje i na moru i na kopnu

05.11.2014 u 10:44

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je da za deset dana počinju rušenja bespravno sagrađenih objekata. Kaže, rušit će se i na moru i na kopnu

Iznijela je i podatak da je ove godine srušeno 280 zgrada koje nisu imale nikakvih uvjeta za legalizaciju. Objekti koji će se sada rušiti oni su koji su u postupku legalizacije dobili negativna rješenja jer vlasnici nisu odgovorili na pozive Agencije za dopunom dokumentacije.

Prema ministričinim riječima, radi se o 804 objekta. Prvo će se krenuti sa zgradama u kojima se ne živi, a tek na kraju na red će doći objekti stari dvadesetak godina i oni u kojima se živi. Posao rušenja za Ministarstvo obavlja šest tvrtki koje su ljetos bile angažirane u županjskoj Posavini.


Ministrica je izrazila zadovoljstvo tempom kojim se provodi legalizacija bespravno sagrađenih objekata. 'Realno je očekivati da će do kraja 2015. biti riješeno 400 tisuća zahtjeva. Uredi odlično rade', pohvalila ih je. Odgovorila je i na prozivanja da se u Agenciji za legalizaciju zapošljavalo po stranačkom ključu. Rekla je da o tome nema saznanja, ali i da je za očekivati da među dvjestotinjak zaposlenih ima članova različitih stranaka. Potvrdila je da je naknadno saznala da su dva zaposlenika Agencije članovi HNS-a.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo i tijekom obnove u poplavama pogođenim područjima. Od dvije i pol tisuće zgrada, 1.811 ih je u nekom obliku obnove. Anka Mrak Taritaš istaknula je da je obnovom napravljen velik posao koji se ne vidi. Naime vlasnici kuća trebali su dostaviti samo potpisanu izjavu, a svu ostalu dokumentaciju rješavaju djelatnici Ministarstva. 'Svatko tko obnovi kuću dobit će je sa svim riješenim papirima. Od 700 kuća koje obnavljamo, 60 posto će ih za Božić biti useljivo, kao i desetak novoizgrađenih u Strošincima i Rajevu Selu', rekla je ministrica za Hrvatski radio.

'U startu se državi nije vjerovalo pa je 75 posto ljudi odlučilo uzeti novac i sami obnoviti kuće. No pokazalo se da je posao koji radimo kvalitetan i dobar, pa su se mnogi predomislili. A predomisliti se mogu svi oni koji još taj novac nisu podignuli', rekla je ministrica. Istaknula je i da se neće obnavljati kuće za koje se dokaže da u njima nitko nije živio.