ODLAZAK U BRUXELLES

Ministrica Holy na sastanku Vijeća ministara EU

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 17:18
  • Objavljeno 07.03.2012 u 14:49
Mirela Holy

Mirela Holy

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u petak će u Bruxellesu na poziv danskog EU predsjedništva sudjelovati na prvom ovogodišnjem sastanku europskog Vijeća za okoliš, na čijem su programu klimatske promjene središnja tema razgovora

Ministri će raspravljati o nacrtu zaključaka Vijeća o prijelazu na konkurentno europsko gospodarstvo s niskim udjelom ugljika do 2050. godine te o nacrtu zaključaka nakon konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

U radu Vijeća sudjeluju ministri zaštite okoliša zemalja članica Europske unije, a Hrvatska u skladu s potpisanim pristupnim ugovorom na ovakvim sastancima u svojstvu je aktivnog promatrača.

Na dnevnom redu sastanka bit će i nacrt zaključka o Konferenciji o održivom razvoju Rio+20, koja će se održati u Rio de Janeiru krajem lipnja 2012. godine. Ova konferencija je najvažniji događaj u okviru UN-a u ovom desetljeću na kojem se očekuje obnovljena politička podrška konceptu održivog razvoja.

Ministri će raspravljati također o prijedlogu uredbe vijeća i Europskog parlamenta za izmjenu Direktive 2001/18/EC kojom se daje mogućnost državama članicama da ograniče ili zabrane uzgoj GMO kultura na svom teritoriju, kao i o prijedlogu nove uredbe vijeća i Europskog parlamenta o uspostavi novog Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE), koji treba osigurati bolju povezanost politika u području okoliša i klime.

Kako je gospodarstvo s niskim udjelom ugljika glavna tema razgovora, podsjetimo da Europska unija na ovom konceptu aktivnije radi od 2008. godine, nakon čega je uslijedilo osnivanje zasebne opće uprave za klimatske promjene, čime je EU potvrdila prioritetni politički cilj djelovanja protiv ovog globalnog problema. Novim konceptom razmatraju se vrlo ambiciozna smanjenja stakleničkih plinova do 2050. godine, i to u industriji, poljoprivredi, prometu i energiji, sektorima koji ih najviše emitiraju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi